Nemaju dovoljno potpisa

Nemaju dovoljno potpisa

Inicijativa za raspisivanje referenduma "Vukovar - ne ćirilici" još nije prikupila dovoljno potpisa. Ne uspiju li, pripremili su i rezervni plan, ali za sada ne žele iznositi pojedinosti.

Organizacijski odbor za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma "Vukovar - ne ćirilici" izvijestio je da još nije sakupio dovoljan broj potpisa te pozvao građane da ih svojim potpisima podrže do nedjelje 1. prosinca u 24 sata "u interesu Vukovara i njegovih građana unatoč raznim opstrukcijama".
Glavna koordinatorica inicijative Snježana Patko, na konferenciji za novinare, navela je da broj prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma zasad još nije dovoljan. Stoga je pozvala građane da, kako je rekla, unatoč opstrukciji od strane vladajućih, cenzuriranom i neistinitom medijskom izvješćivanju obmanjivanjem javnosti pomognu kako bi se spriječilo kršenje Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te Zakona o referendumu na štetu većinskog stanovništva.

"Državni mediji se koriste kako bi se javnost dezinformirala o referendumskom pitanju, a istodobno, Stožer dosad nije imao ni jedan prigovor od ijedne nacionalne manjine koji bi se odnosio na referendumsko pitanje. Očita je očita destrukcija dviju vladajućih stranaka," izjavila je članica Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara. Pozvala je predsjednike Republike i Vlade koji se neprestano pozivaju na to da se zakoni moraju poštivati i pozivaju se na pravnu državu da se očituju na kršenje Zakona o referendumu i Ustava te izravnom sprječavanju i onemogućavanju građana da pristupe izjašnjavanju o potrebi raspisivanju zakonito zatraženog referenduma.
Patko je navela da se, osim u Istarskoj županiji (s izuzetkom Umaga), prikupljanje potpisa opstruira i u Babinoj Gredi. Kako je objasnila, tamo je načelnik općine Josip Krnić izjavio da nije dužan izdati pisanu odbijenicu za davanje javnih površina za korištenje za prikupljanje potpisa i da zakoni za njega ne postoje. U međuvremenu je iz općine Babina Greda stigao demantij u kojem se kaže kako je općina odobrila je mjesto za prikupljanje potpisa o mogućem referendumu i da je "izjava s današnje konferencije stožera bezočno manipuliranje hrvatskom javnošću, čime je učinjena neposredna šteta svim mještanima Babine Grede".
Govoreći o poteškoćama prilikom prikupljanja potpisa, Patko je napomenula da su u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovcima zapaljeni štandovi inicijative, u Zagrebu prevrnuti, a zabilježeno je i kidanje plakata te verbalni napadi na volontere i provokacije. Patko je zatim najavila kaznene prijave protiv gradskih vlasti koje su opstrurirale prikupljanje potpisa "jer im se ne sviđa referendumsko pitanje". Zorica Gregurić, koordinatorica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, također je pozvala građane da iduća tri dana podrže inicijativu Stožera i pristupe štandovima obilježenim s prepoznatljivom slikom vukovarskog Vodotornja.

Odgovarajući na novinarska pitanja Snježana Patko je da imaju rezervni plan, ako ne prikupe dovoljan broj potpisa, ali nije željela iznijeti pojedinosti. Ustvrdila je da u Vukovaru ne živi 33 posto pripadnika srpske nacionalnosti, kako je utvrđeno popisom stanovništva, jer je nelogično da u tom gradu ima jednak broj birača i popisanih osoba te da se to ne može zanemariti. Stoga su ćiriline ploče postavljene nezakonito, ustvrdila je.