Nesbo, Kostelnik, Pingvini, a možda i "Jadni ja, kučka i njen novi frajer"

Nesbo, Kostelnik, Pingvini, a možda i "Jadni ja, kučka i njen novi frajer"

Iza nas je još jedno Osječko ljeto kulture na koje su crtu podvukli na današnjoj konferenciji za novinare najavivši neke od važnijih programa idućeg OLJK-a koji nam donosi gostovanje Joa Nesboa, Kostelnikovu rock melodramu, predstavu "Pingvini ne znaju ispeći kolač od sira" i druge zanimljivosti.

OLJK 2017. u brojkama je prošao ovako - 14 dana za 41 kulturni program koji je pratilo 10.480 posjetitelja. Gotovo 500 umjetnika stvaralo je u Osijeku, a od toga njih 200 bili su gosti grada, kako iz Hrvatske tako i iz Indije, Španjolske, Mađarske, Austrije, Australije i drugih zemalja. Iz programa posebno ističemo premijeru OLJK-a, predstavu "James i divovska breskva" Roalda Dahla u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Iduće Osječko ljeto kulture trebalo bi imati i premijeru koju donosi osječki HNK, već godinama najavljivanu, a nikada realiziranu predstavu Branka Kostelnika "Esekerski long long play". Okarakterizirana kao rock melodrama u formi longplay ploče koja govori o mladim generacijama Osječana od 60-ih godina do kraja prošloga stoljeća.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića redovito za OLJK priprema premijeru, a nagodinu će to biti predstava "Pingvini ne znaju ispeći kolač od sira" Ulricha Huba i režiji Damira Mađarića. U sklopu Gradskih galerija djeluje i Novo kazalište Barutana koje za iduće ljeto predlaže tri naslova: britansku dramu "Konstelacije", poljski tekst "Jadni ja, kučka i njen novi frajer" te autorski projekt koji bi dramaturginja Marijana Fumić radila s glumicom Aretom Ćurković.

Gradska i sveučilišna knjižnica svojim programima potiče čitanje, a „Čuvarima priča“ i nagodinu će otvoriti svoja vrata. Taj međunarodni festival slikovnice trebao bi trajati tjedan dana, ugostiti autore slikovnica te pružiti djeci i odraslima radost druženja u brojnim radionicama. U književnom programu OLJK-a najavljen je dolazak norveške zvijezde Joa Nesboa, slavnog autora krimića za velike i romana o doktoru Proktoru za one nešto mlađe. 

Bit će nagodinu i filmova, izložaba, performansa, brojnih gostovanja, odmjeravanja osječkih snaga i tko zna čega još. Ono što se sigurno zna jest da će Osječko ljeto kulture i 2018. godine početi 29. lipnja.

Izvještaj za Dnevnik

Božidar Šnajder

Marijana Fumić

Dubravka Pađen Farkaš