Nevrijeme u Osijeku: letio krov, padale grane i podrumi puni vode

Nevrijeme u Osijeku: letio krov, padale grane i podrumi puni vode Nevrijeme u Osijeku: letio krov, padale grane i podrumi puni vode
Foto: HRT/Radio Osijek Foto: HRT/Radio Osijek
Foto: JVP Osijek Foto: JVP Osijek
Foto: JVP Osijek Foto: JVP Osijek
Foto: JVP Osijek Foto: JVP Osijek
Foto: JVP Osijek Foto: JVP Osijek
Foto: HRT/Radio Osijek Foto: HRT/Radio Osijek
Foto: Grad Osijek Foto: Grad Osijek
Foto: Grad Osijek Foto: Grad Osijek
Foto: Grad Osijek Foto: Grad Osijek

Foto: Grad Osijek

Županijski centar 112 Osijek danas popodne je zbog olujnog nevremena u sat i pol odgovorio na više od tri stotine poziva. Ulici Matije Gupca olujni je vjetar na cestu i parkiralište odnio krov sa zgrade. U kratkome vremenu palo je oko 90 litara kiše po četvornome metru,

Vatrogasci su imali pedesetak intervencija u kojima su, uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Osijeka i JVP Čepin, sudjelovala sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja vatrogasne zajednice Osijek.
"Zaprimljeno je i nekoliko dojava o poplavljenim podrumima u Osijeku. Također je počeo padati i sitan led", objavilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite na svojom Facebook profilu.

May be an image of body of waterU Osijeku je danas iza 16 sati pao snažan pljusak, mjestimično s ledom, voda je ispunila brojne podrume, u pojedinim dijelovima grada odvodnja nije mogla "progutati" svu količinu kišnice, tako da su se pojedine prometnice privremeno pretvorile u jezera. Prema dojavama, ključne točke – na podvožnjacima na Svilajskoj i Vinkovačkoj, primjerice dobro su podnijele veliku količinu kiše u kratkom vremenu.

Za cijelo područje Slavonije i Baranje za danas je izdano žuto upozorenje, najavljena je mjestimično obilna kiša, do 30 mm, no za sutra, cijeli dan iz DHMZ-a stoji crveni meteoalarm.

Sve relevantne službe promptno su reagirale te je u roku pola sata nakon prestanka nevrijemena situacija na terenu sanirana. Prometnice su očišćene, omogućen je tramvajski i autobusni promet, novinare je večeras izvijestio osječki gradonačelnik Ivan Radić.
"Službe su oko 15:30 sati počele zaprimati dojave građana te su u kratkome vremenu zaprimile oko 150 poziva. Uslijed jakoga vjetra u Ulici Matije Gupca odnesen je dio krova, u Višnjevcu je uslijed pada stabla oštećena elektroenergetska instalacija. Unikom je imao više od 15 intervencija zbog pada grana, a nekoliko prometnica u gradu bilo je poplavljeno, zbog čega je promet bio onemogućen", rekao je Radić večeras na konferenciji za novinare. "Sve službe hitno su reagirale pa je promet svuda u gradu ubrzo ponovno omogućen. Tramvajske linije funkcioniraju. Nakon što je stala kiša, službe Unikoma počele su čistiti ulice, a to će nastaviti i tijekom večeri. Nakon saniranja prometnica, vatrogasne službe prema prioritetima kreću sa sanacijom podruma", kazao je Radić.
Gradonačelnik je zahvalio službama Vodovoda, Unikoma, operativnim snagama Stožera civilne zaštite grada Osijeka, policiji, vatrogascima i svim sugrađanima koji su promptno reagirali. Upozorio je kako je i za sutra najavljen crveni meteo alarm te naglasio da su sve službe, kao i danas, u stanju pripravnosti i spremne odmah reagirati.
Uz gradonačelnika, na konferenciji za novinare bili su Dragan Vulin i Romano Kristić, načelnik i zamjenik načelnika gradskog stožera Civilne zaštite, Željko Mandić, direktor Vodovoda, Davor Vić, direktor Unikoma te Goran Ivković, zamjenik zapovjednika JPVP Osijek.