Nezadovoljavajuće stanje u poljoprivredi

Nezadovoljavajuće stanje u poljoprivredi

Biljna proizvodnja, stočarstvo, razvojne mogućnosti turizma u Osječko-baranjskoj županiji neke su od tema o kojima se raspravljalo na današnjem kolegiju župana Vladimira Šišljagića. Na dnevnom je redu bio i razvoj obrtništva, problematika razminiranja, zdravstvene i socijalne skrbi te financijsko poslovanje jedinica lokalne samouprave u najvećoj slavonskoj županiji.

"Ne možemo biti zadovoljni sa stanjem u govedarskoj i svinjogojskoj proizvodnji, dvjema djelatnostima koje su perjanica hrvatske stočarske proizvodnje", rekao je voditelj Odjela za poljoprivredu HGK Županijske komore Osijek Ernest Nad.

kravogojstvo-sa-sisom.jpg svinjogojstvo.jpg
Identično je stanje i u svinjogojskoj proizvodnji, čak i alarmantnije jer je broj svinja u Hrvatskoj pao na 720 tisuća. "Karakteristika hrvatskog stočarstva jest jedan ogroman uvoz mlijeka, mliječnih prerađevina i svinjskog mesa na hrvatsko tržište i sigurno da je prijeko potrebno učiniti iskorak u tome dijelu", kaže Nad. "Ministarstvo je dalo određene modele kako i na koji način dodjeljivati poticaje poljoprivrednim proizvođačima", naglasio je župan Vladimir Šišljagić te dodao kako se pokazalo da model nije prihvatljiv. Danas razmatrana informacija bit će proslijeđena Skupštini Osječko - baranjske županije i dat će konstruktivne prijedloge za javnu raspravu o poljoprivrednoj politici i usklađenju s politikom Europske unije do 2020. godine.