Nezaposlenih devet posto manje nego lani

Nezaposlenih devet posto manje nego lani

U Osječko-baranjskoj županiji krajem siječnja evidentirano je 36.337 nezaposlenih osoba, što je 4 posto više nego prethodnog mjeseca te 9,2 posto manje nego u siječnju prošle godine, podaci su Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u Osijeku.

Tijekom siječnja povećanje nezaposlenosti zabilježeno je u svim ispostavama ovoga ureda, a najviše u Osijeku, Belom Manastiru i Đakovu.
Od ukupnog broja nezaposlenih u siječnju, njih 81,9 posto, imalo je prethodno radno iskustvo, a prije prijavljivanja na evidenciju Zavoda najveći broj radio je u prerađivačkoj industriji, trgovini te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.  Na kraju siječnja 54,8 nezaposlenih u osječkom HZZ-u čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana i njihov se udio u odnosu na prethodni mjesec smanjio za 1 posto, a u odnosu na siječanj prošle godine povećao za 6,6 posto.
U siječnju se u evidenciju nezaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji prijavila 3.051 osoba, što je 23,7 posto više nego prethodnog mjeseca, a 12,7 posto manje nego u siječnju 2014. godine. Iz evidentirane nezaposlenosti otišle su ukupno 1.654 osobe, 29,6 posto manje nego u prosincu i 8,2 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine. Temeljem zapošljavanja prema ugovoru o radu u siječnju je zaposleno je 969 osoba, što je 6,2 posto manje nego prethodna mjeseca, a 5,6 posto više nego u siječnju prošle godine. Najviše osoba zaposleno je u prerađivačkoj industriji, trgovini te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.
Poslodavci su u siječnju osječkom uredu HZZ-a prijavili 1.027 slobodnih radnih mjesta, 448 radnih mjesta više nego prethodnog mjeseca te 102 radna mjesta manje nego u siječnju prošle godine. Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz javne uprave i obrane, obrazovanja, prerađivačke industrije i trgovine.