Nitko ne govori o uzrocima polarizacije društva

Nitko ne govori o uzrocima polarizacije društva

Foto: Miroslav Lačanin

U Vukovaru je održana konferencija pod nazivom "Prava manjina - održivo društvo" na inicijativu nevladine udruge Grupa OR, a u raspravi su sudjelovali mirovni aktivisti, članovi političkih stranaka i nevladinih udruga, branitelji i pripadnici Katoličke crkve. Ocijenili su kako se u Hrvatskoj stvara dojam da civiliziran, pristojan, demokratski dijalog o položaju nacionalnih manjina i njihovim pravima nije moguć među osobama ili skupinama koje o tome misle na različit način.

Na konferenciji "Prava manjina - održivo društvo" u Vukovaru je ocijenjeno kako je u Hrvatskoj nakon referendumske odluke da se u Ustav unese odredba da brak zajednica žene i muškarca te inicijative za referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma sve vidljivija ideološka polarizacija na one koji su isključivo "za" i "protiv", a da se o uzrocima problema koji su doveli do polarizacije hrvatskog društva gotovo i ne govori.

vukovar-okrugli-stol3.jpg

Sudionici današnje konferencije, među kojima su bili mirovni aktivisti, članovi političkih stranaka i nevladinih udruga, branitelji i pripadnici Katoličke crkve, ocijenili su kako se u Hrvatskoj stvara dojam da civiliziran, pristojan, demokratski dijalog o temama vezanim uz položaj nacionalnih manjina i njihova prava nije moguć među osobama ili skupinama koje o tim temama misle na različiti način.
Predsjednica stranke Održivi razvoj (ORaH) i saborska zastupnica Mirela Holy, koja je skup moderirala, ocijenila je "žalosnim" što se na temu nacionalnih manjina, kako je kazala, sukobljavaju pripadnici većinskog naroda i na tome rade ideološke platforme, a pripadnici manjinskih naroda "u stvari tuku oko novca". Nitko se ne bavi ključnim pitanjima kako unaprijediti položaj nacionalnih manjina, ustvrdila je.
Po mišljenju Igora Peternela iz Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), referendum "za obitelj" ključni je događaj za demokraciju koji se u Hrvatskoj dogodio posljednjih godina. Kada je riječ o zahtjevu za referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma, poznatijem kao "referendum o ćirilici", HHO se tu nije do kraja još odredio, ali se zalaže za poštivanje Ustava, naveo je.
"Ako se pak Ustav ili neki zakon ne želi poštivati, onda ga treba na legalan način promijeniti", poručio je Peternel dodajući kako je HHO za to da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta za što je dobio i pljesak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji su također bili nazočni konferenciji te povremeno u zrak podizali poruke napisane na papirima protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovar.

vukovar-okrugli-stol-stozerasi.jpg

Savjetnica predsjednika Republike za društvena pitanja Zrinka Vrabec Mojzeš pozdravila je nazočne u ime predsjednika Ive Josipovića i podsjetila da se on uvijek zalagao za poštivanje Ustava i zakona. Istaknula je da predsjednik Josipović smatra da referendum koji bi ograničio prava manjina ne bi bio dobar te ne bi bilo dobro da se održi. Također je kazala i kako se predsjednik Josipović zalaže za oživotvorenje projekta Nove škole u Vukovaru, kojim je predviđeno osnivanje razreda u koji bi zajednički išla sva vukovarska djeca, bez obzira na nacionalnu pripadnost.
Vukovarski branitelj i predsjednik Udruge pravnika "Vukovar 1991." Zoran Šangut ključnim problemom dvojbi koje postoje u hrvatskom društvu oko nekih pitanja ocijenio je nedostatak dijaloga i izostanak kulture različitih mišljenja.

vukovar-okrugli-stol.jpgvukovar-okrugli-stol-1.jpg

"Samo ću spomenuti da je premijer Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić redovito sazivao opozicijske lidere kako bi s njima razgovarao, a premijer Ivica Račan najmanje dva puta godišnje sazivao branitelje, dok sadašnji premijer Milanović to ni jednom nije učinio u dosadašnje dvije godine mandata", naveo je Šangut ocijenivši zabrinjavajućim što i vladajuće i oporbene "političke elite" ne surađuju oko bitnih nacionalnih pitanja.
Konferenciji je nazočan bio i norveški veleposlanik u RH Henrik Ofstad koji je poručio kako je upravo u Vukovaru vrlo važno inzistirati na poštivanju prava nacionalnih manjina. Zauzeo se da vukovarske škole pohađaju zajedno djeca većinskog hrvatskog naroda i pripadnika nacionalnih manjina jer, kako je ustvrdio, jedino na taj način mogu jedni druge upoznati i naučiti poštivati različitost.
Organizator konferencije bila je Grupa OR, nevladina udruga koja od 2004. godine promiče okolišni, društveni i ekonomski održivi razvoj, a u čijoj će se organizaciji sutra u Osijeku održati tribina "Regionalni razvoj put prema održivosti".