Noć hrvatskog filma i novih medija

Noć hrvatskog filma i novih medija

Prvi put u Hrvatskoj danas se održava Noć hrvatskog filma i novih medija. U osam gradova – Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Karlovcu, Sisku, Požegi i Vukovaru – u jednoj će se večeri i noći od 18 do 2 sata prikazati više od 250 filmova.

Prvi put će se u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom u samo jednoj noći javno prikazati na velikom platnu svih četrnaest digitalno restauriranih hrvatskih filmskih klasika. To su redom: Vuk Samotnjak, Breza, Lisinski, U raljama života, Tri Ane, Sjenka slave, Tajna starog tavana, Makedonski dio pakla, Kapetan Mikula Mali, Ljubavna pisma s predumišljajem, Idu dani, Atentat u Sarajevu, Crne ptice i Ciguli Miguli.
nhf008.jpg

U Osijeku je Cineplexx mjesto gdje će Noć hrvatskog filma i novih medija otvoriti film za djecu Branka Ištvančića Duh u Močvari. U programu kratkih igranih filmova moći ćete pogledati Moj stan Zvonimira Berkovića i Lakat (kao takav) Ante Babaje. Slijedi film Fadila Hadžića Idu dani iz 1970., a zatim set animiranih filmova – Vatroslava Mimice Mala kronika, Idu dani Nedjeljka Dragića i Slonić ide u vrtić Milana Trenca. Žanr dokumentarnog filma predstavit će Plašitelj kormorana Branka Ištvančića i Nebo ispod Osijeka Zvonimira Jurića. Izbor eksperimentalnih filmova je reprezentativan: Plavi jahač (Godard art) Tomislava Gotovca, 17 katova Lale Rašić i Ubojice među nama Ivana Faktora. Program zaključuje film Silvija Petranovića Družba Isusova.
nhf010.jpg
Vukovarci će Noć hrvatskog filma i novih medija moći pratiti u Ružičkinoj kući, dok su Požežani priredbu planirali održati na otvorenom – na šetalištu Stari grad, a bude li kiše program se seli u Art kino Požega. Koji su filmovi namijenjeni za vukovarsku i požešku publiku možete pogledati ovdje.

„Cilj nam je u jednoj noći od hrvatskog filma učiniti prvorazredni i globalni hrvatski događaj, što se, naravno, oslanja na više nego uspješna iskustva Noći muzeja kao i upravo održane Noći knjige, koje su privukle impresivan broj posjetitelja. Također, cilj nam je od zasad skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje. Povrh toga, stalo nam je u jednoj noći ponuditi cijelom hrvatskom općinstvu neke od najboljih hrvatskih filmskih naslova svih vremena i raznih žanrova, na mjestima od najmodernijih multipleksa i digitaliziranih kina, preko starih kinodvorana u gradićima, pa sve do ljetnih kina… Ta objedinjenost svestranog i moćnog filmskog doživljaja u jednoj noći, bit će, vjerujemo i želimo, hrvatska filmska noć za pamćenje“, ističu organizatori.