Noć šišmiša u Kopačkom ritu

Noć  šišmiša  u  Kopačkom ritu

Foto: iz poziva organizatora

U Parku prirode Kopački rit u petak, 6. rujna obilježava se Međunarodna noć šišmiša. Pripremljen je bogat program koji na Prijemnom centru parka počinje u 18 sati .

Program:
- Igrokaz Intervju sa šišmišem Ehom s ekskluzivnim novostima o njegovom životu i navikama
- Zabavni kviz o šišmišima s nagradama za one koji znaju najviše
- Likovna radionica: izrada šišmiš maski i figura, origami, bojanke, crtanje naopačke, oslikavanje lica
- Šišmiš labirint i igre na travi
- Radionica izrade kućice za šišmiše i hranilište za šišmiše
- Prezentacija i gledanje noćnog neba teleskopom (Studentsko astronomsko društvo Tardis Osijek)
- Let iznad Kopačkog rita pomoću virtualnih naočala IT tvrtke SPECTRE iz Valpova
- Radionica sviranja djembe bubnjeva i nastup Udruge RitmOS
- Potraga za šišmišima bat detektorom

noc-sismisa-foto.jpgMeđunarodna noć šišmiša obilježava se u više od 30 zemalja koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša. Time se ukazuje na nezamjenjivu ulogu šišmiša u očuvanju prirodne ravnoteže u ekosustavima kao i na potrebu njihova očuvanja. Šišmiši su jedini sisavci koji lete, a dosad je na Zemlji zabilježeno više od 1200 vrsta šišmiša. Sve vrste šišmiša koje žive u Hrvatskoj, njih 35, strogo su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode, a u Kopačkom je ritu zabilježeno 12 vrsta.
U jednom satu jedan šišmiš ulovi 500 do 1000 kukaca, odnosno tijekom jedne noći pojedu količinu plijena koja iznosi i do jedne trećine njegove mase tijela. Šišmiši su jedini organizmi koji reguliraju brojnost noćnih kukaca od kojih su mnogi štetnici, odnosno reguliraju prirodnu ravnotežu. Unatoč tome što imaju vrlo mali broj prirodnih neprijatelja, danas su jedna od najugroženijih skupina. Najčešće prirodne neprijatelje sove i mačke, šišmiši mogu izbjeći jer lete brzinom od 18 do 29 km/h, a neke vrste i iznad 50 km/h. Najveći neprijatelj šišmiša je čovjek koji mijenja i uništava njihovo stanište.