Nova oprema za bolju skrb o kardiovaskularnim bolesnicima

Nova oprema za bolju skrb o kardiovaskularnim bolesnicima Nova oprema za bolju skrb o kardiovaskularnim bolesnicima

Foto: 035portal.hr

U slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" svečano je otvorena novouređena angiosala, koju je sa 7,5 milijuna kuna financiralo Ministarstvo zdravlja. Nova oprema zaposlenima, osobito liječnicima i medicinskim sestrama otvara mogućnost za nova postignuća.

"Nova oprema znači nova medicinska postignuća za vrhunske medicinske sestre i liječnike. Sada imamo mogućnost da se mogu rješavati visokodiferentni zahvati na krvožilnom sustavu i na taj način neposredno spašavati živote", rekao je tom prilikom ministar zdravlja u tehničkoj Vladi Siniša Varga, koji je na svečanost stigao na poziv iz slavonskobrodske bolnice.
Bolnica u Slavonskom Brodu prvu angiosalu dobila je još 2003. godine i bila je prva takve vrste izvan Zagreba. "U prvih nekoliko godina radili smo 400 – 500 intervencija, a zadnjih nekoliko godina između 800 i 900. Uključeni smo u hrvatsku mrežu primarne PCI za regiju zapadne Slavonije, što zahvaća 400 – 500 tisuća stanovnika, a s primarnim zadatkom zbrinjavanja srčanih bolesnika s akutnim infarktom. Od tada smo napravili 7200 kardio intervencija, 2100 PCI, a od toga dvije trećine s ugradnjom stenta. Sretni smo da nas je Ministarstvo zdravlja prije 4 godine prepoznalo i obećalo, a sada i ispunilo obećanja i da smo dobili tako vrijedan uređaj. Posebno smo sretni da pacijenti u Slavoniji imaju jednake uvjete za liječenje kao što se liječe pacijenti u Europi", rekao je kardiolog Božo Vujeve.
Na traženje novinara da komentira najave mandatara Tihomira Oreškovića da će među prvim reformama biti i reforma u zdravstvenom sustavu po uzoru na Kanadu, ministar Varga je rekao kako Hrvatska ima sustav usklađen s Europskom unijom. Taj je sustav s kanadskim sličan utoliko što jedan ugovaratelj plaća sve zdravstvene usluge, a razlika je, kazao je, u tome što pružatelji zdravstvenih usluga u Kanadi nisu pretežno u državnom vlasništvu. "Zadnjih godinu i pol smo dokazali da to može funkcionirati. Ima i prostora za poboljšanja. Plan je da do 31. prosinca 2017. godine ni jedna bolnica ne posluje s gubitkom, a to smo u 2015. godini postigli već za polovinu ustanova. Vjerujemo da možemo i u sadašnjem obliku hrvatskog zdravstvenog sustava imati financijski održiv sustav, a kvalitetnu zdravstvenu skrb", rekao je Varga. Dodao je da nasljednicima ostavlja osam mjera zdravstvene reforme koje je prihvatila Europska komisija i koje bi trebalo nastaviti provoditi. "Napravili smo velike iskorake: izlazak iz riznice, novi model ugovaranja, reforma primarne zdravstvene zaštite, reforma bolničkog sektora, novi način upravljanja ljudskim resursima i ono što je za pacijente najvažnije, skraćivanje lista čekanja", rekao je Varga na upit da ocjeni kraj ministarskog mandata. 
Ministar je rekao da će država pomoći Kliničkom bolničkom centru u Rijeci u plaćanju obveza u slučaju Maškarin, kojemu je nepravomoćnom presudom dosuđeno gotovo 6 milijuna kuna odšetete.