Nova zgrada Studentskog paviljona u Osijeku za dvije godine

Nova zgrada Studentskog paviljona u Osijeku za dvije godine Nova zgrada Studentskog paviljona u Osijeku za dvije godine

Dvodnevna proslava Dana Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera nastavljena je svečanom sjednicom Senata , a ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić položio je kamen temeljac za novu zgradu Studentskog paviljona u Sveučilišnom kampusu.

Sveučilište u Osijeku osnovano je 31.svibnja 1975.godine , a od 1990. godine nosi naziv  Josipa Jurja Strossmayera , biskupa prosvjetitelja, političara, humanista i jedne od najutjecajnijih osoba s prijelaza 19. na 20. stoljeće. 

Rektor Sveučilišta, prof.dr.sc. Željko Turkalj podsjetio je kako je u ovoj akademskoj godini u akademskoj zajednici 20 753 članova od čega je 18720 studenta, a Sveučlište čini 11 fakulteta, 5 sveučilišnih  odjela, Umjetnička akademija, 4 sveučilišna centra , 3 infrastrukturne  ustanove i 4 trgovačka društva. "Utjecaj Sveučilišta na razvoj istočne Hrvatske temelji se na obrazovanju profesora, učitelja, inženjera  u teheničkim i biotehničkim znanostima, kao i ekonomista,pravnika, liječnika, teologa, kulturologa i umjetnika. Od njegova osnutka do danas na osječkom Sveučilištu  diplomirao je 51 941 student, a akademski stupanj doktora znanosti steklo ih je 1038". 

Na svečanoj sjednici Senata dodijeljena  su počasna znanstveno-nastavna zvanja profesora emeritusa  prof.dr.sc. Savi Jovanoviću , umirovljenom redovitom profesoru u trajnom zvanju Medicinskog fakulteta u Osijeku i prof.dr.sc. Marcelu Meleru , umirovljenom  redovitom profesoru u trajnom zvanju  Ekonomskog  fakulteta u Osijeku.

Ministar  znanosti i obrazovanja  Pavo Barišić , koji je i sam dio obrazovanja stekao na osječkom Sveučilištu, položio je kamen temeljac za novu zgradu Studentskog paviljona u Sveučilišnom kampusu.

Novi studentaki dom imat će 796 ležajeva i omogućiti smještaj za 10 osoba s invaliditetom. Ukupna  vrijednost projekta je 174 300 000 kuna ,a cjelokupan iznos finanaciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Izgradnjom Studentskog paviljona osječko Sveučilište zadovoljit će europski standard , odnosno  smještaj će biti dostupan  za 12 posto nedomicilnih studenata koji žele studirati u Osijeku.

 

 

 

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić

Rektor Željko Turkalj

Profesor emeritus Marcel Meler

Profesor emeritus Savo Jovanović