Nove energetski učinkovite kuće

Nove energetski učinkovite kuće

Ugovore o sufinanciranju ugradnje sustava obnovljivih izvora energije u obiteljske kuće potpisala je danas Osječko - baranjska županija s 28 novih korisnika.

Time je ovaj način sufinanciranja, od 2012. godine kada je projekt pokrenut, iskoristilo ukupno 70 kućanstava u Županiji. Nositelji projekta su Osječko - baranjska županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njime će 70 kućanstava u Županiji ugraditi sustave obnovljivih izvora energije. Postoje tri različita sustava: ugradnja solarnih sustava za zagrijavanje tople vode, dizalica topline za grijanje i hlađenje, te kotlova za sustav grijanja na pelete. Fond i Županija sufinanciraju ih sa ukupno 15.368 kuna (Županija korisnicima daje 3.368 kuna, a Fond do 12.000 kuna.), a u velikom broju slučajeva taj iznos pokriva blizu 50% ukupne investicije. Kroz prvi krug natječaja sufinanciranje je iskoristilo 19 korisnika, drugi 23 korisnika, a danas su potpisani ugovori s preostalih 28 korisnika sufinanciranja. Ukupna vrijednost ovih projekata je 2 milijuna i 360 tisuća kuna.

130620141265.jpg

Kako je istaknuo Osječko - baranjski župan zanimanje za ovakve projekte je veliko, a uskoro će se provesti i još neki. Naime, Osječko - baranjska županija će sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuti i projekt za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada kojim će sufinancirati obnovu fasada, krovišta i stolarije na stambenim i javnim objektima. Ponajprije se to odnosi na školske i zdravstvene ustanove, a ovaj projet vrijedan je 18 milijuna kuna.

Osječko - baranjski župan Vladimir Šišljagić

Korisnik sufinanciranja Tihomir Sušić