Novi laboratorij Inspecto otvoren u Osijeku

Novi laboratorij Inspecto otvoren u Osijeku Novi laboratorij Inspecto otvoren u Osijeku

U osječkoj gospodarskoj zoni Nemetin otvoren je novi laboratorij tvrtke Inspecto d.o.o., najveći privatni laboratorij za ispitivanje kakvoće hrane i poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj. Laboratorij je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Direktor Inspecta d.o.o. Ante Nevistić izjavio je prigodom otvorenja kako tvrtka slavi 20. rođendan, a riječ je o specijaliziranoj kontrolnoj kući koja se bavi kontrolom kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a godišnje se u kući obavi i do 35 tisuća različitih ispitivanja. U laboratorij je uloženo 24,5 milijuna kuna od čega je 45 posto bespovratnih sredstava Europske unije (11,2 milijuna). Izabrana je lokacija Gospodarske zone Nemetin jer je Grad Osijek ponudio vrlo prihvatljivu cijenu od jednoga eura po četvornom metru zemljišta, a uz to dovoljnu količinu struje te sve potrebne komunalne priključke. U laboratoriju je bilo zaposleno 49 ljudi tijekom prijave projekta, a sada je zaposleno 73 djelatnika i uglavnom je riječ o inženjerima i tehničarima kemije, poljoprivrede i prehrambene tehnologije. U laboratoriju se mogu dobiti odgovori na sva pitanja o kvaliteti prehrambenih proizvoda i kvaliteti tla, a u području mikrobiologije i zdravstvene ispravnosti hrane obrađuje se  čak 500 aktivnih tvari svih pesticida, mikotoksini, teški metali i drugo što utječe na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane. Usluge laboratorija koriste obiteljska poljoprivredna gospodarstva i sve poljoprivredne tvrtke te prehrambena industrija. Osim prodaje analize kvalitete hrane Inspecto nudi i savjete tvrtkama kako unaprijediti kvalitetu proizvodnje, rekao je direktor Nevistić. "Svrstavamo se u skupinu zemalja s malom toksikacijom hrane", izjavio je novinarima Ante Nevistić te dodao kako u Hrvatskoj imamo zdravstveno ispravnu hranu. 

Potvrdio je to i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvarajući novi laboratorij. Rekao je kako smatra da "je hrvatska hrana najkvalitetnija hrana koju hrvatski građani mogu kupiti". "Svi se proizvođači kontroliraju na dnevnoj razini, pogotovo kada su u pitanju meso ili slični proizvodi, a to jamči građanima visoku razinu kvalitete hrane", rekao je Tolušić. Pozdravio je povratak Državnog inspektorata, odnosno objedinjavanje različitih inspekcija koje su sada "razbacane" po različitim ministarstvima, dok će inspekcije koje se bave hranom ostati samostalne jer su najvažnije i nikada nisu ni bile dio inspektorata. 

Ulaganja u gospodarsku zonu Nemetin, otvoranje novog laboratorija te zapošljavanje mladih stručnjaka pozdravili su tijekom otvorenja osječko-baranjski župan Ivan Anušić te gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.