Novi projekti energetske obnove zgrada u Osječko-baranjskoj županiji

Novi projekti energetske obnove zgrada u Osječko-baranjskoj županiji

Župan Ivan Anušić sastanak pročelnika ljeto 2018, fotografija web stranica OBŽ

Uz započete radove energetske obnove zgrada 19 osnovnih i srednjih škola u Osječko-baranjskoj županiji realizirat će se šest dodatnih projekata energetske obnove u zgradama javnog sektora vrijednosti veće od 27 milijuna kuna, istaknuto je na sastanku župana I. Anušića s pročelnicima upravnih odjela.

U priopćenju za javnost navodi se kako će se sredstvima Županije te bespovratnim sredstvima realizirati projekti energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, Zdravstvene stanice Magadenovac, osječke Prve gimnazije, našičke Opće bolnice , Područne škole Čepinski Martinci te zgrade Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije "Ruđera Boškovića" i Medicinske škole u Osijeku.

Ukupna vrijednost tih šest projekata je 27,9 milijuna kuna, s time da Županija sufinancira radove u vrijednosti 11,8 milijuna kuna, dok su 16,06 milijuna kuna bespovratna sredstva. Riječ je o nastavku postupka započetog krajem prošle godine, kada je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, kojim se želi doprinijeti smanjenju potrošnje energije za najmanje 50 posto u zgradama javnog sektora, u kojima se obavljaju društvene djelatnosti, kao i povećanju korištenja obnovljivih izvora energije.
U okviru toga poziva Osječko-baranjskoj županiji su do 6. kolovoza ove godine odobrena 24 projekta ukupne vrijednosti 107,1 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva EU i državnog proračuna 59,1 kuna milijuna, dok Županija u tim projektima sudjeluje s ukupno 47,9 milijuna kuna vlastitih sredstava, dodaje se u priopćenju.