Novi Ured za ICT tehnologiju Agencije za komercijalne djelatnosti

Novi Ured za ICT tehnologiju Agencije za komercijalne djelatnosti Novi Ured za ICT tehnologiju Agencije za komercijalne djelatnosti
Foto: Osječko-baranjska županija Foto: Osječko-baranjska županija
Dekan FERIT-a Drago Žagar, foto: Osječko-baranjska županija Dekan FERIT-a Drago Žagar, foto: Osječko-baranjska županija
Direktor AKD-a Jure Sertić foto: Osječko-baranjska županija Direktor AKD-a Jure Sertić foto: Osječko-baranjska županija
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: Osječko-baranjska županija Foto: Osječko-baranjska županija
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas

Foto: Osječko-baranjska županija

Otvaranje novog ureda u Osijeku strateška je odrednica tvrtke koja će uz nova zapošljavanja omogućili rast i razvoj u okruženju koje spaja dva vodeća sektora - informacijsko-komunikacijske tehnologije i turizam.

AKD je tvrtka od posebnog državnog interesa i bavi se naprednim rješenjima u sferi identiteta, sigurnosti, naprednih sustava sljedivosti i kvalificiranih certifikata koji se upotrebljavaju kroz digitalno potpisivanje i neporecivi identitet, pojasnio je glavni direktor Jure Sertić. "Kako razvijamo napredna rješenja, tako smo kroz program Vlade Republike Hrvatske za Slavoniju, Baranju i Srijem prepoznali mogućnost da na istoku Hrvatske, a s obzirom na jaku IT zajednicu, jako sveučilište i FERIT - kao okosnicu tog programa, otvorimo ovaj ured u kojem ćemo sigurno zaposliti desetak mladih programera. Oni će također razvijati najnaprednija rješenja bilo u području informacijske sigurnosti, kriptografije ili svega onoga što se ukaže kao poslovna potreba naše tvrtke. Evo nekoliko konkretnih primjera koji opisuju našu djelatnost -  na osobnoj se iskaznici nalazi neporecivi kvalificirani identifikacijski potpisni certifikat s kojim građanin više ne mora u komunikaciji s državom ići u papirnatu formu, nego sve može riješiti od kuće kvalificirano potpisujući digitalno bilo koji akt koji treba od države, u nekom poslovnom subjektu ili kroz ugovorni odnos s drugim građaninom. Sve se dakle događa u digitalnoj formi. Isto tako - kroz napredne sustave koje razvijamo u prometnim rješenjima, na aktivnoj razini kroz sustav SOTAH-a i tahografa upravljamo s 56 000 vozila. U realnom vremenu prikupljamo podatke i dajemo potrebne analitičke izvještaje nadležnim tijelima. Isto je i kroz sustave sljedivosti u duhanskoj industriji, a s obzirom da smo prvi u Europi razvili neporecivi sustav sljedivosti duhanskih proizvoda, kao fiskalno osjetljivog. Na toj su osnovi i ostale države, članice EU, uspostavile takvo rješenje. Radimo sljedivost i u prehrambenim, poljoprivrednim proizvodima. Objavljena je naša aplikacija HRANA, koju možete besplatno preuzeti i preko nje u realnom vremenu dobivati informaciju o proizvodima koji su povučeni  iz uporabe. Mi ćemo izdavati i digitalne zelene putovnice. Jučer je objavljeno na sjednici Vlade kako smo u utorak prvi u Europi pristupili Središnjem europskom pristupniku i prošli kompletnu proceduru validacije, kako našeg javnog ključa, tako i interoperabilnosti naše zelene potvrde."

"FERIT usko surađuje s tvrtkama, među kojima je i AKD te mi je iznimno drago što je ta tvrtka došla u Osijek i što su naši studenti već aktivno uključeni u njezin rad. Vjerujem kako ćemo u budućnosti još uspješnije surađivati na različitim projektima", istaknuo je dekan Drago Žagar.