Novih 11 tisuća rasvjetnih tijela u gradu Osijeku

Novih 11 tisuća rasvjetnih tijela u gradu Osijeku Novih 11 tisuća rasvjetnih tijela u gradu Osijeku
Boris Piližota, (foto Ž. Kovačević) Boris Piližota, (foto Ž. Kovačević)

Boris Piližota (foto Ž. Kovačević)

Osijek bi trebao za nešto više od godinu dana zasjati novim sjajem – led rasvjetom, koja će nakon ulaganja donijeti uštede na dosadašnju potrošnju za rasvjetu, od 7 milijuna kuna godišnje. Nova rasvjeta bi trebala biti u skladu s težnjama da Osijek postane smart city.

Novih 11 tisuća rasvjetnih stupova, iako masno stoje, trebali bi u konačnici donijeti uštedu na dosadašnju godišnju potrošnju od 7 milijuna kuna godišnje. Zamjenik gradonačelnika Osijeka, Boris Piližota, uvjeren je kako će nakon natječaja, Osijeka imati rasvjetu na svjetskoj razini.

"Nije to ništa novo. Smart city-ji već imaju sličnu rasvjetu koja će se u potpunosti kontrolirati iz jednog središta. Osim što će u startu smanjiti dosadašnju potrošnju za rasvjetu korištenjem nove tehnologije, količina potrošnje će se moći kontrolirati i manjim osvjetljivanjem pojedinih dijelova grada. To ne znači da će biti manje svjetlosti u nekoj ulici, jer led osvjetljenje je i onako bolje, već da će se dodatno moći utjecati na potrošnju. Ta će nova rasvjeta u centar slati i podatke o kvarovima, naponu te vremenu dotrajalosti pojedinačnih rasvjetnih tijeka tako da više nećemo imati dugotrajne kvarove.", rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota

Do rujna ove godine bi trebali proći svi natječaji, a tada bi se u godinu dana trebala promijeniti boja svjetla na ulicama i trgovima grada Osijeka. Uvjeti natječaja uvjetuju i desetogodišnje održavanje bez troškova, a prema dosadašnjim izračunima nova će rasvjeta, štedeći vremenom, isplatiti samu sebe te smanjiti udar na gradsku blagajnu kada struja poskupi. U projektu nije barokna jezgra grada, Tvrđa, jer će se ona osvijetliti prema posebnim građevinskim projektima čija je izvedba u tijeku.