Novih devet vozila Hitnoj pomoći

Novih devet vozila Hitnoj pomoći Novih devet vozila Hitnoj pomoći
automatski masažer srca automatski masažer srca

foto M.Kralj/HRT

Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije dobio je devet novih vozila koja je najvećim dijelom sufinancirala Osječko-baranjska županija. Vozila su vrijedna 4 milijuna kuna i najsuvremenija su u Hrvatskoj.

Vozila su, kako je rekla ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Silvana Sabo, opremljena svom standardnom i nadstandardnom opremom te nova vozila ovaj Zavod čine najbolje opremljenom Hitnom pomoći u Hrvatskoj. Osobito ističe da svaki tim ima automatski vanjski masažer srca što znači da se kompjuterski određuje brzina i udubljenje kojom treba masirati srce da bi se ostvario što kvalitetniji učinak na pacijenta. Uz nova vozila koja će 24 sata dnevno pokrivati cijelu županiju, imaju još i vozila za sanitetski prijevoz te rezervna vozila Hitne pomoći. 

Na godinu, kaže ravnateljica Sabo, prijeđu 2 milijuna i 200 tisuća kilometara, zbrinu oko 25 tisuća pacijenata a 18 tisuća na terenu, 8 tisuća zbrinu u prostorijama za reanimaciju, imaju oko 24 tisuće sanitetskih prijevoza, 1300 sanitetskih međužupanijskih prijevoza i 8 međudržavnih prijevoza a godišnje prevezu i 26 tisuća pacijenata na dijalizu. 

Ovakav nadstandard traži i takav objekt pa je u pripremi projekt nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu. Razmišlja se o poziciju preko puta Mađarskog centra a gradnja će početi kada se riješe imovinsko- pravni odnosi- najavio je župan Ivan Anušić. 

 

nova vozila Hitnoj pomoći