Novinari s Kosova u posjetu Osijeku

Novinari s Kosova u posjetu Osijeku

U sklopu radnog posjeta Osijeku, novinari nekoliko medijskih kuća šireg područja Mitrovice posjetili su HRT centar Osijek.

Švicarska nevladina organizacija “swisspeace” angažirala se na području duboko podijeljenog sjevernog dijela Kosova, kako bi pružila platformu medijima u kojoj se problemi mogu zajednički i stručno analizirati. Riječ je o području koje je poslije rata ostalo bez industrije, nezaposlenost je 60 posto, administrativne strukture su zbog složenih prilika podijeljene, a cijela regija zapravo gurnuta na marginu. Namjera je uspostaviti dijalog među medijskim djelatnicima iz općina Leposavić, Zvečan, Mitrovica (sjever i jug) Vučitrn, Zubin Potok i Srbica, a na nekoliko okruglih stolova analizirali bi probleme svoje struke i stekli vještine društveno-ekonomskog novinarstva. Posjet Osijeku i Vukovaru dio je projekta kako bi u razgovoru s kolegama iz okružja suočenog sa sličnim izazovima doznali njihova iskustva u marketingu, natječajima za fondove Europske unije, specijaliziranim medijskim kampanjama i drugo.

Tijekom prijepodneva novinari  s Kosova posjetili su RTV centar te Agenciju lokalne demokracije. Više u javljanju "leteće ekipe".