Novo ruho za 74. rođendan Radio Osijeka

Novo ruho za 74. rođendan Radio Osijeka Novo ruho za 74. rođendan Radio Osijeka

Uoči 74. rođendana Radio Osijeka, 1. lipnja, svečano je otvoren novi programski studio i režija te predstavljeno najsuvremenije opremljeno novo reportažno vozilo za emisije i različite projekte na terenu. Otvorenju je, među ostalima, nazočio ravnatelj Produkcije HRT Jozo Barišić.

"Ovim smo zaokružili, zapravo završili digitalizaciju u HRT Centru Osijek i drago mi je što se to "poklopilo" sa 74. rođendanom vašeg radija", rekao je direktor Produkcije, Jozo Barišić te dodao kako je važno istaknuti da je sve "djelo naših ruku", odnosno djelatnika u Osijeku i Zagrebu. "Koliko je to vrijedno i priznato, potvrđuje i činjenica da su fotografije osječkog režije i studija završile na naslovnicama prestižnih svjetskih stručnih časopisa", zaključio je Barišić.

"Današnje je otvorenje veliki iskorak u tehnološkom smislu i omogućit će vrijednim djelatnicima Centra brži i učinkovitiji rad", kazala je vd rukovoditeljice Radne jedinice Centri Katja Kušec. "Pretplatnici s područja pet slavonskih županija, koliko "pokriva" osječki Centar na izvoru su informacija i mogu slušati o temama s ovog velikog i živopisnog prostora", dodala je Kušec.


Tehničke je karakteristike režije i mogućnosti novog vozila predstavio  rukovoditelj Radne jedinice Proizvodna tehnologija Srećko Kunić te istaknuo da je Radio Osijek sada u mogućnosti s terena raditi izravna javljanja ali i izravne prijenose raznih događaja.


"Za 75. rođendan najljepši bi nam dar bio podmlađivanje redakcije i zapošljavanje mladih djelatnika koji bi na Radio Osijek donijeli novu energiju, jer ljudi su uvijek ispred tehnologija", rekla je Stela Sep vd rukovoditeljice HRT Centra Osijek te dodala kako je sada u planu uređenje legendarnog Velikog studija Radio Osijeka koji je sredinom prošlog stoljeća bio elitno gradsko kulturno okupljalište i mjesto gdje su po prvi puta zapjevale brojne glazbene zvijezde.

Radio Osijek predstavio je obnovljenu i moderniziranu programsku režiju, obnovljeni programski studio, te novo reportažno radijsko vozilo RV6. Naime, zahvaljujući trudu, znanju i idejama unutar Hrvatske radiotelevizije, olakšano je i ubrzano digitalno emitiranje cjelodnevnog programa Radio Osijeka. Osim zamjene i digitalizacije opreme za odvijanje programa moderniziran je i uređen studijski i režijski prostor s potpunom izmjenom instalacija, a studio i režija potpuno su uređeni. Radio Osijek, najveća i najstarija radijska postaja u istočnoj Hrvatskoj, postaje i najsuvremenije opremljena radijska postaja u široj regiji. 

Uređenje programske režije obuhvatilo je i zamjenu studijskog namještaja te akustičku obradu prostora studija i režije prema najvišim standardima HRT-a. Svakako treba istaknuti kako su do zamjene akustičkih elemenata stari elementi datirali iz 1957. godine, dok je tonski analogni pult bio star dvadeset godina. 

Obnovom je omogućeno realiziranje "one-man" programa (voditelj je ujedno i tehničar), no najveći dio današnjeg cjelodnevnog programa i dalje se zbog zahtjeva za visokom kvalitetom sadržaja i tona realizira uz novinara/voditelja i tonskog tehničara te glazbenog urednika.

59f7bfabdcec95bc2bc1.jpg  0b4bbba727f35d418ec1.jpg

Do 2011. godine Radio Osijek koristio je reportažno vozilo iz 1972. godine, dobiveno donacijom. Tim su vozilom ispunjavane tadašnje zahtjevne programske zadaće HR1, kao i drugih radijskih kanala. Vozilo je zbog tehničke neispravnosti i starosti rashodovano. Početkom 2017. godine u novo vozilo marke VW Caravelle ugrađeno je novo digitalno tonskom miješalo marke Yamaha 1000 s opremom. Vozilo je kreirano i opremljeno za brza reporterska javljanja, prijenose koncerta s terena te cjelovite emisije uz korištenje HRT link veza (400Mhz linkovi, IP mobilni koder). Kod većih događaja, osim operatera i voditelja, u vozilo se mogu smjestiti i gosti čime postaje pravi suvremeni pokretni studio. Radio Osijek dobio je tako mogućnost, sukladno zahtjevima suvremenog radijskog programa, biti na mjestu događaja u najkraćem roku i izravno o tome prvi obavijestiti slušatelje te se i fizički približiti ljudima u svojoj sredini. Reportažno vozilo bilo je nužno Radio Osijeku jer je riječ o jedinoj regionalnoj radijskoj postaji Hrvatske radiotelevizije istočno od Zagreba koja se sluša u pet slavonskih županija, a sada je dobila i priliku da se i fizički približi slušateljima i organizatorima različitih manifestacija u svim dijelovima Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema koji čine četvrtinu prostora i stanovništva Republike Hrvatske.

012b7c95b88942ab2dee.jpg   

Režija, studio i novo reportažno vozilo od iznimnog su značaja za program Radio Osijeka i programskih kanala Hrvatskoga radija, a time i HRT-a u cjelini. Obnova i osuvremenjivanje opreme značajno su podignuli tonsku kvalitetu radijskoga programa. 

Osim programskog studija i režije, Radio Osijek ima slično opremljen suvremeni studio i režiju za montažu emisija i realizaciju emisija Prvog programa Hrvatskoga radija. Do 75. rođendana Radio Osijeka, koji će biti proslavljen za godinu dana, djelatnici s nestrpljenjem očekuju i uređenje trećeg, najvećeg radijskog studija izvan Zagreba čime će naša radijska postaja postati jedna od najsuvremenije opremljenih radijskih postaja u ovom dijelu Europe otvorena i osposobljena za organiziranje i prijenos različitih koncerata te brojnih glazbenih i govornih emisija u radijskoj zgradi, ali i izvan nje. 

 

6 Nova režija i vozilo-Osijek