'O onome što se dogodilo nek' prosudi javnost'

'O onome što se dogodilo nek' prosudi javnost'

Državni vrh vijence je položio na Ovčari, a ne na Memorijalnom groblju

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izrazio je zadovoljstvo je što današnje obilježavnje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine proteklo bez izgreda, bez obzira na sve što se dogodilo s Kolonom sjećanja. Državni je vrh odustao od sudjelovanja u koloni jer im je put blokirala druga kolona, u kojoj su bili gotovo svi građani koji su htjeli na današnji dan proći križni put vukovarskih stradalnika, a koju je, mimo službenog programa, poveo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Kako je istaknuo Sabo, u Vukovaru je danas boravila cjelokupna Vlada RH uz koju su bili i predsjednici Republike i Sabora te 25 predstavnika diplomatskoga zbora akreditiranih u RH. To dovoljno govori o veličini Vukovara, a o onome što se dogodilo neka prosudi hrvatska javnost i da svoje mišljenje, izjavio je Sabo za Hinu. Prema njegovoj procjeni, u Vukovaru se okupilo oko 40 tisuća domoljuba iz toga grada i svih krajeva Hrvatske.

Josić: drago mi je da se pokazala razlika između vukovarske i nevukovarske Hrvatske

 Drago mi je da se pokazala razlika između vukovarske i nevukovarske Hrvatske, poručio je danas predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, komentirajući to što su predstavnici državnoga vrha napustili Kolonu sjećanja na žrtvu Vukovara tvrdeći da su spriječeni u priključivanju koloni. Osjećaji su pomiješani, i ljutnja i bol i patnja, meni je drago da se pokazala razlika između nevukovarske i vukovarske Hrvatske. Vidjeli ste i sami gdje je bio narod. Idemo našim putem dalje do ostvarenja cilja, izjavio je kratko Josić novinarima nakon mise za poginule i nestale Vukovarce održane na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Karamarko: Nepotrebna podjela

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je u Vukovaru izjavio kako se godišnjica vukovarske tragedije obilježava na nepotrebnoj podjeli te da je to, po njemu, zadnja podjela u Hrvatskoj. Karamarko, koji je do Memorijaloga groblja, kao i ostali članovi HDZ-a, stigao u koloni koju je vodio Stožer, izjavio je da je u Vukovaru Hrvatska jedinstvena, a izdvojila se samo mala grupa ljudi. Ovo je jedinstven narod koji odaje počast i poštovanje poginulim Vukovarcima koji su poginuli ne samo za svoj grad, nego i za Hrvatsku, rekao je Karamarko.

Pupovac: Na veliku vukovarsku nesreću ovo je još jedna nesreća

Na veliku vukovarsku nesreću, ovo je još jedna nesreća. Treba učiniti sve da se to više nikada ne ponovi, izjavio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac novinarima, izrazivši žaljenje što se Vukovar kao mjesto pijeteta pretvara u mjesto političkih obračuna.

Matić: Nije važno tko je bio na početku, a tko na kraju Kolone

Kratku izjavu tom je prilikom dao i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić, rekavši kako je Vlada, kao i ranijih godina, došla u Vukovar te odala počast i dužno poštovanje prema žrtvama. Istaknuo je kako u tom smislu nije važno tko je bio na početku, a tko na kraju Kolone sjećanja.