O sigurnosti hrane u HAH

O sigurnosti hrane u HAH

Sigurnost hrane u Hrvatskoj i što se promijenilo ulaskom Hrvatske u EU bila je tema je razgovora zastupnice u Europskom parlamentu i članice Odbora za javno zdravstvo, zaštitu okoliša i sigurnost hrane Biljane Borzan i ravnateljice Hrvatske agencije za hranu Andree Gross- Bošković.

Rad Agencije može se usporediti s golmanom na utakmici- ako dobro radi svoj posao, to se slabo primjećuje a ako pogriješi onda se to jako vidi- slikovita je bila Borzan. Agencija radi izuzetno važan posao jer znamo koliko su građani osjetljivi na informacije o kvaliteti i sigurnosti hrane- istaknuto je u izjavi novinarima.

Kako bi rad u Europskom parlamentu bio što učinkovitiji i kako bi maksimalno iskoristili činjenicu da u Hrvatskoj, odnosno upravo u Osijeku, imamo jednu nacionalnu agenciju koja izvrsno radi svoj posao i koja je u stručnoj javnosti Europske unije prepoznata još u vrijeme kada je Hrvatska bila zemlja kandidat, današnjim razgovorima u HAH-u željeli smo postići preduvjete kako bi zajednički djelovali u cilju što veće sigurnosti hrane prvenstveno na hrvatskom tržištu – zaključila je eurolaparlamentarna zastupnica Biljana Borzan

Hrvatska je svoje zakonodavstvo u području sigurnosti hrane uskladila na vrijeme, te je u tom smislu Hrvatska ušla u EU potpuno spremna. Osim promjene režima na granicama, ništa značajno se nije promijenilo danom ulaska. Uloga Hrvatske agencije za hranu, osim procjene rizika od bolesti prenosivih hranom je i komunikacija sa svim institucijama u Hrvatskoj koje djeluju u području sigurnosti hrane, agencijama i tijelima zemalja članica EU, kao i s našim predstavnicima u tim tijelima kao što su zastupnici u Europskom parlamentu– izjavila je ravnateljica Gross-Bošković.

 

izjave