O zaštiti prirode

O zaštiti prirode

fotografije: M.P.

Osijek je domaćin godišnjega skupa ravnatelja županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode. U njegovu radu sudjeluju predstavnici gotovo svih hrvatskih županija, a otvorio ga je večeras u Hotelu Osijek župan Vladimir Šišljagić(HDSSB).

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima  Osječko-baranjske županije predstavila je  projekte sufinancirane sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osobito "Interaktivni vodič u osječkom Parku kralja Petra Krešimira IV" i "Raznolikost flore Biljske stepe - spomenik parkovne arhitekture".
Ravnatelj Gordan Matković podsjetio je kako se svake godine skup održava u organizaciji jedne od županijskih Javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, pozdravljajući ravnatelje iz Brodsko-posavske, Bjelovarsko- bilogorske, Koprivničko- križevačke, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske, Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke , Splitsko-dalmatinske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske, Zadarske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba ( Maksimir), te iz Istarske županije i Ustanove Park šuma Marjan.
"Bit će sve bolje i bolje, zato što nas između ostalog veže i biorezervat Mura-Drava. Svi smo u "Naturi 2000", a skup je prigoda da prikažemo projekte" - rekao je Matković.
"Naša javna ustanova Županiji nije teret, iako njihovo financiranje nije do kraja zakonski riješeno" - istaknuo je otvarajući skup osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Podsjetivši kako je na području Županije 18 prirodnih vrijednosti pod zaštitom istaknuo je kako zaštićena područja katkad predstavljaju prepreku za poljoprivrednike koji na tom području pokušavaju obavljati svoje aktivnosti, čestitajući ravnateljima ustanova jer rade u iznimno složenim uvjetima.

zastita-prirode-matkovic_n.jpg
"Ponosan sam na naše parkove i na Kopački rit, te suradnju sa nadležnim ministarstvima kad su u pitanju nacionalni projekti", zaključio je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. "Republika Hrvatska može se ponositi svojim zaštićenim područjima, prva smo zemlja u ovoj djelatnosti u Europi. Pod zaštitom je 38 posto naših područja, a dva nacionalna parka su među 10 najpoznatijih na svijetu. Provedbom projekata, najprije preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost učinjeno je jako puno" - istaknuo je među ostalim pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep.
Podsjećajući na financiranje u Baranji rekao je kako se uglavnom se radi o projektima izgradnje infrastrukture koja zaštićena područja čine dostupnima, a ostvareni su preko projekta integracije okolišne mreže Natura 2000.
"Otvorila su nam se vrata strukturnih fondova nakon ulaska u EU, u vrijednosti 200 milijuna eura. Do sada smo pripremili projekte u iznosu 400 milijuna kuna za nacionalne parkove i zaštićena prirodna područja na lokalnoj razini, pa se imamo čime pohvaliti i spremni čekamo taj poziv", istaknuo je  Strizrep podsjećajući kako se projekt posjetiteljskog centra u Krasnom već financira s više od 5 milijuna eura.
"U ove tri godine uloženo je oko 200 milijuna kuna u izgradnju centara i infrastrukturne  mreže, a nacionalni parkovi Plitvice i Krka po broju posjetitelja spadaju u sam svjetski vrh", zaključio je Strizrep,najavljujući otvorenje posjetiteljskog centra u Baranji u čiju je izgradnju uloženo oko 20 milijuna kuna.