Obilježen Dan hvatskih branitelja Vukovara

Obilježen Dan hvatskih branitelja Vukovara Obilježen Dan hvatskih branitelja Vukovara

Foto: Marija Petrinović

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće u čast svim poginulim i nestalim braniteljima .

Vijence su na vukovarskom Mamorijalnom groblju najprije položila državna izaslanstva predvodeći mnogobrojne predstavnike braniteljskih i stradalničkih udruga. Dvadesetšeste obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda prisjeća se, kao vukovarski branitelj, Zvonko Milas. Na pitanje vjeruje li u zajedništvo branitelja danas odgovara: "Vjerujem prije svega u ljude. To je ono iz čega sve proizlazi, dakle, ljudi i ono što čine, odnosno ono što nose u sebi. Ovo današnje sjećanje na događanja prije 26 godina pokazatelj je nas još uvijek ima, nas koji to nosimo u sebi, koji se sjećamo svega. Dok bude nas bit će i svih onih koji su tada bili hrabri i nosili domovinu u srcu". Izaslanik premijera ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved: "Danas 26 godina posije odajmo poštovanje tim hrabrim ljudima koji su tada odlučno u Bogdanovcima, u toj svojoj prepoznatljivosti hrvatskog nacionalnog bića svjesni ugroze koja može uslijediti, koja je u konačnici i uslijedila, stavili svoje živote na raspolaganje svojoj domovini."c Na Dan hrvatskih branitelja Vukovara na memorijalnom groblju vijenac za poginule i nestale položio je i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

S obzirom da je cijela Hrvatska bila razoružana, nenaoružani odredi bili su jedini način obrane od velikosrpske agresije, podsjetio je uime vukovarske koordinacije udruga iz Domovinskog rata Franjo Šoljić o događaju u organizaciji  Grada Vukovara. Gradonačelnik Ivan Penava: " Naravno da svi znamo da je na ovaj dan bilo prvo postrojavanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima. Od tada ih je puno stradalo, ali kao zalog za to dobili smo modernu državu". Čestitatući hrvatskim braniteljima Vukovara njihov dan hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović među ostalim je rekla kako raduju najave investiranja i obnove gospodarstva u istočnoj Hrvatskoj te povratka Hrvatske vojske u Vokovar, gdje joj je i mjesto: "Imam povjerenja u ovu Vladu da želi i može promijeniti stvari i stvarati gospodarske, pravne, socijalne i druge uvjete u kojima će svaki naš građanin naći sigurnost i s optimizmom gledati u budućnost. Vukovar i Slavonija bit će na neki način ogledni primjeri odlučnosti Vlade u provedbi ambiciozne razvojne politike".

Na svečanosti je istaknuto kako su četvorica sudionika bitke za Vukovar, pripadnika slavne 204. brigade Hrvatske vojske u institucijama hrvatske vlasti. Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava se treću godinu zaredom.              

Na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu u Vukovaru prikazan je dokumentarni film "Branitelji i stradalnici danas". 

Rerortažni prikaz M. Petrinović