Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

Međunarodni je dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. U Osijeku je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije održao svečanu sjednicu i postavio izložbu u Kulturnom centru.

Uobičajeno bi se obilježavao smotrama, vježbama, dodjelom nagrada i priznanja te predstavljanjem rada, no ove su godine, u skladu s epidemiološkim mjerama, svečanosti otkazane, a rad civilne zaštite, nažalost, pratimo u stvarnosti, iz dana u dan.

Stožer civilne zaštite svakoga dana donosi nove podatke o koronavirusu, a po njegovim naputcima živimo već godinu dana. Načelnik Nacionalnog stožera ministar Davor Božinović iznio je nedavno podatak da se u proteklih godinu dana prvi put u povijesti istodobno aktiviralo svih 577 stožera civilne zaštite s 4600 članova, a u danima najvećeg opterećenja dodatno je angažirano oko 14 tisuća pripadnika operativnih snaga civilne zaštite, samo kada je korona u pitanju.

No, civilna zaštita pomaže u svim nedaćama, podsjetio je na svečanosti u Osijeku zamjenik župana Petar Lagator prisjetivši se ne tako davne poplave u Gunji, potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.
Kako je izgledalo na nekim intervencijama u katastrofama podsjeća nas izložba otvorena u Kulturnom centru Osijek gdje uz fotografije posjetitelji u iduća dva tjedna mogu vidjeti i dio opreme kojom se služi civilna zaštita.
Pročelnik osječkog područnog ureda civilne zaštite Zvonko Grgec istaknuo je da snage sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije ne djeluju samo na području ove županije nego i na drugim područjima cijele Hrvatske, a po potrebi i na razini međunarodne pomoći. Naglasio je kako je sustav civilne zaštite nadopunjen i angažiranjem značajnog broja volontera.

Dan civilne zaštite