Obilježena 24. godišnjica pogibije Blage Zadre

Obilježena 24. godišnjica pogibije Blage Zadre

Vukovar i Hrvatska obilježili su 24. obljetnicu pogibije generala bojnika Blage Zadre, heroja s Trpinjske ceste. Pod njegovim je vodstvom na Trpinjskoj cesti, prozvanoj i "groblje tenkova", zaustavljena oklopna sila JNA te uništeni deseci srpskih tenkova i transportera.

„Blago Zadro pobijedio je četvrtu vojnu silu svijeta. Ovdje je zapovijedao čovjek koji je imao hrabrost, viziju i domoljublje“, istaknuo je svečanosti na kojoj je otkriveno novo spomen-obilježje izaslanik predsjednice Republike Ante Deur.
„Ovdje su udareni temelji slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj, a najbolji i najveći armirač i arhitekt bio je upravo Blago Zadro. Pokušajmo dokazati da smo ga uistinu dostojni“, poručio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Zvonko Milas i pozvao na nastavak borbe za Hrvatsku kakvu su željeli Blago Zadro i svi ostali koji su za nju dali živote. Vukovarski je gradonačelnik Ivan Penava uvjeren kako s vremenom raste spoznaja o veličini tog čovjeka, vojnika i zapovjednika. „Sve što čujemo o njemu je u superlativima. Najvažnije ljudske osobinu istaknute su na najvišoj razini. Njegov odnos i ljubav prema obitelji, suborcima, način na koji je vodio bitke pa i način na koji je poginuo samo dokazuju da je Blago Zadro legenda koja će zauvijek živjeti“, rekao je Penava.
Ponosan što je bio njegov vojnik, izaslanik ministra branitelja Zoran Šangut je podsjetio kako je veliki domoljub i čovjekoljubac, Blago Zadro bio prvo ime Domovinskoga rata.
Spomen-obilježje otkriveno na mjestu pogibije general-bojnika Blage Zadre idejno je rješenje Dubravka Duića Dunje. Prema njegovim riječima, ono je napravljeno od inoksa, materijala koji je vječan kao što je vječan i Zadro.
Blago Zadro, jedini vukovarski general poginuo je 16. listopada 1991. pokošen mitraljeskim rafalom. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u ljeto 1998. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na Novom vukovarskom groblju. Posthumno ga je činom general bojnika odlikovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.