Obilježena 56. obljetnica Centra „Ivan Štark”

Obilježena 56. obljetnica Centra „Ivan Štark”

Foto:Radio Osijek/ VD

Prigodnim programom Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark” obilježio je 56. obljetnicu. Tom je prigodom dodatno potvrđena uloga Centra kao predvodnika u radu s osobama koje imaju teškoća u razvoju .

60429817_573039886435976_4725334714255147008_n.jpgCentar polazi gotovo 200 osoba s lakšim umjerenim i težim intelektualnim ili utjecajnim teškoćama u razvoju s područja Osijeka, prigradskih naselja (Čepin, Tenja, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Bijelo Brdo, Dalj), Baranje (Darda, Vardarac, Bilje) te ostalih naselja s područja Osječko-baranjske županije (Petrijevci, Koška, Donji Miholjac, Valpovo, Belišće, Bizovac, Beničanci, Ladimirevci, Cret). Od 2001. djeluje u Drinskoj ulici na području Industrijske četvrti.
No, ono što već duže vrijeme u radu Centra predstavlja izazov nastavak je skrbi za polaznike nakon što napune 21. godinu i završe obrazovanje. Tada proces skrbi postaje dodatno otežan što naglašava i ravnateljica Edit Lemal: "Na nama je zadatak da s Gradom i Županijom, koji već financiraju poludnevni boravak korisnika koji su stariji od 21. godine, jer uzalud je sav ovaj napor, sva uložena sredstva, ako nakon navršene 21. godine korisnici moraju otići kući i biti bez skrbi."
S druge strane, Grad Osijek je kao osnivač za proširenje centra još prošle godine izdvojio sredstva čime su dodatno poboljšali uvjeti rada. Istaknuo je to na današnjoj svečanosti i Davor Brust, pomoćnik pročelnika za društvene djelatnosti grada: "U prošloj je godini centar proširen izgradnjom novog aneksa. Napravljen je jedan dodatni prostor koji će omogućiti bolje funkcioniranje. Također, imamo pripremljen i kat za koji vjerujem da ga možemo još proširiti ako bude postojala potreba, jer postoji sve veća potreba za uslugama centra, koji s druge strane mogu računati na našu podršku", dodaje Brust.