Obilježeno pola stoljeća edicije Vrbaci

Obilježeno pola stoljeća edicije Vrbaci Obilježeno pola stoljeća edicije Vrbaci

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu okupila se generacija tada mladih pisaca koji su prije 50 godina prve knjige objavili u ediciji Vrbaci- projektu koji je dao snažan poticaj razvoju osječke književne scene.

Bile su to prve knjige mladih pisaca čija je objava bila plod jednog iznimnog čovjeka- Dejana Rebića, podsjetio je Drago Hedl na to okupljanje mladih zainteresiranih za literaturu, književnost, pjesništvo, sve što je mlade ljude tih godina zaokupljalo. Ukazivali su na ono što ih tišti, pisali o svojim nadama i očekivanjima, bio je to skup mladih ljudi koje je zbližila književnost i koji su se zbog te ljubavi okupljali i dali svoj doprinos ne samo književnosti nego i gradu u kojem su živjeli- rekao je Hedl.

Današnji osječki gradonačelnik Ivan Vrkić kaže da je to bila sjajna generacija idealista koja je stekla intelektualni kapital te generacija koja je intelektualno promišljala i kreirala i u jednopartijskom sustavu te udarila temelje promjenama. Poruka je, zaključio je Vrkić, da je umjetnička kreacija uvijek temelj za svaki novi iskorak i razvoj i zatoje važno ulagati u mlade ljude kako bi, kroz kritičku riječ i svoj odmak od stvarnosti u kojoj žive, pronašli prave puteve za razvoj i opstanak.

U Vrbacima prva je bila knjiga Stjepana Čuića koji kaže da je to bio projekt koji je odjeknuo u cijeloj tadašnjoj državi a njegova je knjiga recenzirana u svim tadašnjim ozbiljnim dnevnim novinama koje su, za razliku od danas, imale ozbiljne kulturne rubrike.         

Današnjim okupljanjem željelo se  se oživjeti ozračje koje je Osijek snažno pozicioniralo na kulturnoj i književnoj karti Hrvatske.