Obljetnica međunarodnog priznanja i reintegracije Podunavlja

Obljetnica međunarodnog priznanja i reintegracije Podunavlja Obljetnica međunarodnog priznanja i reintegracije Podunavlja

Svečanošću u dvorcu Eltz u Vukovaru obilježenja je 24. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te 20. obljetnica početka i 18. završetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Predsjednica je organizirala svečanost za predstavnike diplomatskog zbora, istaknute sudionike procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja te čelnike lokalne zajednice. Istaknula je kako se raduje što se svečanost održava u gradu koji ne smije biti samo grad heroj i grad simbol nego mora postati gradom uzorom u koji se ne smije dolaziti samo 18. studenoga, na Dan sjećanja, nego i svaki drugi dan. Govoreći o mirnoj reintegraciji hrvatskoga Podunavlja, jednoj od najuspješnijih mirovnih operacija u povijesti UN-a, predsjednica je rekla kako je ta operacija bila rezultat političke mudrosti prvoga predsjednika doktora Franje Tuđmana, tadašnje vlade i državnog vodstva, ali i vodstva Srba na ovome području, političkog dogovora ali i osobne hrabrosti ljudi koji su sudjelovali u procesu mirne reintegracije. Izrazila je zahvalnost svim ljudima koji su tom procesu dali svoj obol. Podsjetila je kako je Hrvatska tada počela novu fazu odnosa sa Srbijom te dodala kako je riječ o danas prijateljskoj državi s kojom ćemo nastaviti izgrađivati taj put i pomagati joj da uđe u članstvo Europske unije kako bi se konačno stabilizirao prostor jugoistočne Europe.  

"Hrvatska nije samo Zagreb nego i Vukovar i svi njeni dijelovi i zaslužuje da se ravnomjerno razvijaju svi njeni krajevi", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović obraćajući se posebice diplomatskom zboru te pozvala sve da zajedno s hrvatskom vlasti utječu na prosperitet svih hrvatskih krajeva. "Mladi su u središtu svega onoga što radim kao predsjednica i vjerujem da će nova hrvatska vlada posvetiti posebnu pozornost mladima", rekla je predsjednica te dodala kako moramo pomoći lokalnim vlastima i gospodarstvu kako bi se "izdigli, stvarali i kreirali nova radna mjesta". 

U ime sudionika mirne reintegracije nazočnima se obratila Vesna Škare Ožbolt, predstojnica tadašnjeg Vladina ureda za uspostavu hrvatske vlasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu. Prisjetila se riječi predsjednika Tuđmana koji je rekao da je svaki dogovor bolji od oružja i "kako je jednako važan svaki život, i hrvatski i srpski". Govoreći novinarima Škare Ožbolt je rekla da još uvijek treba puno raditi na stvaranju boljih uvjeta za život, dok će normalizacija odnosa između Hrvatske i Srbije uvelike ovisiti o kažnjavanju ratnih zločina i pronalasku svih nestalih.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća izjavio je kako su današnje obljetnice događaji koji obvezuju, a poziv predsjednice u Vukovar doživio je kao nastojanje da se bavimo trima stvarima koje su zaustavljene. "Stali smo kada je u pitanju izgradnja mira među ljudima, stali smo u izgradnji međusobnog povjerenja i stali smo u razvoju ovih područja", rekao je Pupovac. 

U prigodnom programu sudjelovala je i klapa Sveti Juraj HRM-a te kulturno-glazbeno društvo "Dunav" iz Vukovara.  

Svečanost je bila i posljednja aktivnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović drugog dana njenog rada u dislociranom predsjedničkom uredu u Vukovaru. Predsjednica će sutra posjetiti Memorijalni centar Domovinskoga rata u Vukovaru, a najavljen je i posjet gradu Otoku te tvrtki Furnir.