Obljetnica oslobađanja hrvatskih generala

Obljetnica oslobađanja hrvatskih generala

Na godišnjicu drugostupanjske oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u 50 hrvatskih gradova danas se prikazuje dokumentarni film Nade Prkačin „Časni sude, nisam kriv“. Osječka projekcija je u HNK-ovom svečanom foajeu u 13 sati.

Dvadesetominutni je film nastavak ranijeg dokumentarca novinarke Nade Prkačin „Lov na Gotovinu“ koji obuhvaća razdoblje od 1998. i prvih vijesti u novinama da bi generala Gotovinu mogli saslušati haaški istražitelji pa do objave o njegovu uhićenju 2005. godine. U ovom novom filmu kronološki su poredani događaji od uhićenja Ante Gotovine u prosincu 2005. do njegova povratka u rodne Pakoštane 2012. U filmu su već viđena izvješća, izjave, komentari i dijelovi reportaža emitirani u programu Hrvatske televizije.

„Maratonsko suđenje, intrigantna svjedočenja, saga o topničkim dnevnicima, politička dodvoravanja, molitve i nade, istine i zablude. Konačne presude i spektakularni dočeci po hrvatskim gradovima s vremenskim odmakom dobili su novu dimenziju“, stoji u najavi filma.

Osječku premijeru filma „Časni sude, nisam kriv“ organizira Udruga veterana 3. gardijske brigade „Kune“.