Obljetnica priznanja Hrvatske i reintegracije Podunavlja

Obljetnica priznanja Hrvatske i reintegracije Podunavlja Obljetnica priznanja Hrvatske i reintegracije Podunavlja

foto: Ilok.hr

Danas se obilježava 26 godina od međunarodnog priznanja Hrvatske i 20. obljetnica završetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. U Osijeku, Vukovaru i Iloku boravit će danas predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović.

Završetak jedne od najuspješnijih mirovnih akcija Ujedinjenih naroda – reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema bit će obilježen u Iloku, u gradskom muzeju, svečanim prijemom za predstavnike diplomatskoga zbora na kojem će se okupljenima obratiti predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović. Prije tog prijema predsjednica će se sastati s čelnicima grada te posjetiti Osnovnu školu Julija Benešića. 

Boravak u Slavoniji predsjednica će početi u Osijeku, gdje će posjetiti humanitarnu udrugu Rijeka ljubavi, koja pomaže siromašnim i socijalno ugroženim građanima, obiteljima s više djece koji žive na rubu siromaštva i svim drugima u potrebi. Prije mjesec dana predsjednica Rijeke ljubavi Štefica Čučak, zajedno s predstavnicima drugih humanitarnih udruga, bila je u službenome posjetu kod predsjednice Grabar Kitarović, kada su upozorili na probleme s kojima se susreću na državnoj i lokalnoj razini te zatražili da se humanitarnim udrugama omogući što učinkovitija i kvalitetnija skrb za tisuće korisnika.

Posjet istoku zemlje predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iskoristit će za brojne susrete, a sastat će se, među ostalim, i s čelnicima tvrtke Borovo d.d. u Vukovaru.

Međunarodno priznanje Hrvatske i godišnjice početka i završetka reintegracije Podunavlja polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju obilježit će gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Europski dom Vukovar i Zaklada Friedrich Ebert organizirat će konferenciju "20 godina mirne reintegracije iz perspektive civilnoga društva", a Zajednica povratnika Hrvatke okruglim stolom u Osijeku pod nazivom Dvadeseta obljetnica mirne reintegracije – istok Hrvatske – stvarnost i izazovi".