Obnova infrastrukture u Sarvašu i Lijevoj obali, Tenji ništa

Obnova infrastrukture u Sarvašu i Lijevoj obali, Tenji ništa Obnova infrastrukture u Sarvašu i Lijevoj obali, Tenji ništa
Kristijan Šimičić Kristijan Šimičić
Srećko Kukić Srećko Kukić

zamjenici gradonačelnika Boris Piližota i Žana Gamoš, foto D. Lončarić

Gradsko vijeće Osijeka na izvanrednoj je sjednici danas prihvatilo odluku kojom će Sarvaš, Tvrđavica i Podravlje kao ruralni prostor moći sudjelovati na natječaju za privlačenje novca iz fondova Europske unije. Tenja i Višnjevac zakinuti jer imaju više od pet tisuća stanovnika.

Gradsko vijeće Osijeka danas je dalo suglasnost za ulaganja u LAG-ove Vuka-Dunav i Baranja kako bi se na natječaj za novce Europske unije mogli prijaviti mjesni odbori Sarvaš i Lijeva obala. Riječ je o projektu poboljšanja uvjeta za život u ruralnim područjima. Tri projekta tim naseljima vrijedna su oko 300 tisuća kuna, obrazložio je Srećko Kukić, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za programe Europske unije. Grad Osijek snosit će 20% troškova, oko 60 tisuća kuna, a ostalo su bespovratna sredstva iz projekta "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usloga za ruralno stanovništvo, uključujući i slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" te projekta "Potpora za ulaganja u društvenu infrastrukturu i proširenje lokalnih temeljnih usluga".  

Sarvaš će tako sa 114 tisuća kuna obnavljati i opremati dječje igralište, u Podravlju će energetski biti obnovljen društveni dom, a Tvrđavica želi urediti autobusno stajalište na okretištu kod ZOO vrta. 

Vijećnici su jednoglasno prihvatili ove prijedloge tako da će LAG-ovi moći sudjelovati na natječaju za privlačenje novca EU. 

Gradski vijećnik Kristijan Šimičić prosvjedovao je zbog toga što Tenja, koju predstavlja, nema mogućnost povlačenja novca iz EU za uređenje ruralnih područja jer ima više od 5.000 stanovnika. Pozvao je Grad Osijek i vijećnike HDZ-a da to pokušaju promijeniti te da od ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije zatraže ukidanje barijera u pravilnicima koje sprječavaju sudjelovanje Tenje, Višnjevca i, primjerice, Čepina na natječajima na koje se prijavljuju LAG-ovi kojima ta tri naselja pripadaju. Istaknuo je kako je ove godine LAG Vuka-Dunav putem Europskog fonda za ruralni razvoj dobio 900 tisuća kuna za projekte u svojim naseljima, ali su bez dijela tog novca ostali "preveliki" Čepin, Višnjevac i Tenja. 

 

Srećko Kukić

Kristijan Šimičić