Obnova Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru

Obnova Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru

fotografija Vijesti.hr - RTL

"Obnovu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru zajednički će financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vukovarsko-srijemska županija i grad Vukovar, no za njezinu obnovu potrebno je izmijeniti postojeći zakon", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

"To je rezultat jučerašnjih razgovora s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak o aktualnom, teškom materijalnom položaju osnovne škole na Sajmištu i teških uvjeta u kojima se odvija nastava, rekao je Penava na konferenciji za novinare. Dodao je kako je do sastanka došlo na inicijativu grada, u dogovoru sa školom te uz županije. Izrazivši zahvalu ministrici Divjak što su sredstva za obnovu škole osigurana već u ovogodišnjem proračunu, kazao je je da će Ministarstvo biti nositelj obnove, a grad i županija partneri, s tim da će se o udjelima u financiranju obnove razgovarati naknadno, pred potpisivanje ugovora o partnerstvu.  "Pred nama su izmjene zakona, a nacrt prijedloga zakona već je izrađen i njime će se omogućiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja da intervenira u ovakvim kritičnim situacijama i ulazi u investicije, kako bi se popravili standardi u školama koje su daleko ispod standarda", rekao je Penava. Napomenuo je da Ministarstvo prema važećim zakonima nema mogućnost ulaziti u investicije obnove školskih objekata.  Očekuje da do ljetne stanke zasjedanja Sabora zakon prođe sve potrebne procedure, kako bi stupio na snagu i omogućio raspisivanje natječaja za izvođenje radova i početak obnove početkom iduće školske godine. Obnova bi trajala do kraja 2019. godine.  Vukovarski gradonačelnik izrazio je nezadovoljstvo što je Vukovarsko-srijemska županija kao osnivač škole "dopustila ovakvo stanje, a gradske uprave dozvolile svim dosadašnjim vladama da ne obave svoju zadaću jer je riječ o školi uništenoj u ratu".
Dožupan Damir Barna izrazio je zadovoljstvo što će se vukovarska škola tripartitnim ugovorom Ministarstva, grada i županije konačno obnoviti. Izvijestio je da u Hrvatskoj postoji pet slučajeva poput te škole u vukovarskoj četvrti Sajmište neobnovljenoj od rata, u potpuno derutnom stanju, dijelom neupotrebljivim sanitarnim čvorom i prostorima bez uvjeta za izvođenje nastave, koju trenutačno pohađa 228 učenika.
"Stanje u školi je iz godine u godinu sve lošije", naglasila je ravnateljica Josipa Kotromanović Sauka, najavivši da će se za vrijeme radova nastava najvjerojatnije odvijati u obližnjoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.
Penava je komentirao i gradsku inicijativu da se osnivačka prava vukovarskih osnovnih škola prenesu sa županije na grad. "Ministarstva financija i znanosti otvorila su nam put i prepustila da o toj inicijativi razgovaramo sa županijom, rekao je i dodao da je time lokalnoj i regionalnoj samoupravi prepušteno da same riješe taj problem.