Obnova vodoopskrbe i odvodnje u Vukovaru

Obnova vodoopskrbe i odvodnje u Vukovaru

Foto: Marko Balaži

U sklopu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara" danas su potpisana tri ugovora za izvođenje radova, ukupne vrijednosti 356,7 milijuna kuna, a sva tri ugovora izvodit će konzorciji domaćih tvrtki.

Ugovori se odnose na rekonstrukciju i sanaciju sustava vodoopskrbe i javne odvodnje u središtu Vukovaru, njegovim perifernim dijelovima uključujući i općine Bogdanovci, Borovo i Trpinja, izgradnju objekata vodoopskrbnog sustava uključujući vodospremu kapaciteta 3.000 prostornih metara te izgradnju suvremenog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. U Vukovaru će biti uspostavljen jedinstven sustav prikupljanja otpadnih voda, a pokrivenost područja sustavom odvodnje sa sadašnjih 66 posto bit će podignuto na visokih 96 posto.
vodoopskrba-ugoovri.jpgCijeli projekt s nešto više od 70 posto bespovratnih sredstava financira Europska unija, Hrvatske vode osiguravaju 26 posto novca, a Vodovod grada Vukovara, kao nositelj posla, preostala 4 posto.
Direktorica komunalnog poduzeća Vodovod grada Vukovara Milica Zebec, koja je potpisala ugovore s izvođačima radova, najavila je da bi cijeli projekt trebao biti realiziran do 2017. godine. "Uz Osijek i Županju, vukovarski je vodno-komunalni projekt treći u Slavoniji čija je realizacija u tijeku. Provode se i projekti aglomeracije u Čakovcu i Poreču, a niz drugih projekata je u pripremi. To nam jamči da će novci koji su nam na raspolaganju za vodno-komunalni sektor iz EU fondova za razdoblje 2014.-2020. godine, a riječ je o 1,3 milijarde eura, biti iskorišteni prema planovima i prema obvezama koje je preuzela RH", rekao je tom prigodom ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Podsjetio je da se Hrvatska obvezala da će do 2023. godine svako naselje s više od 50 stanovnika imati pitku vodu, a naselja s više od 2.000 stanovnika i sustav odvodnje. Naglasio je da nam europski novac stoji na raspolaganju te pozvao jedinice lokalne samouprave da rade na dobrim i realnim projektima koji će uključiti i projekciju širenja jedinica lokalne samouprave, kako u stambenom tako i u gospodarskom dijelu. Izrazio je zadovoljstvo što domaći konzorcij tvrtki izvodi radove na vukovarskom projektu te ocijenio da je i to prilog oporavku hrvatskom građevinskom sektoru koji je u krizi proteklih godina doživio najveći pad.
Nema prodaje javne vodoopskrbe
Ministar poljoprivrede komentirao je i nagađanja o mogućoj privatizaciji javne vodoopskrbe. "Vode, šume i poljoprivredno zemljište su nacionalno bogatstvo RH te nisu, niti će biti, predmetom prodaje dok Vlada Zorana Milanovića vodi Hrvatsku, rekao je Jakovina. Na novinarski upit Jakovina je komentirao i sudbinu malih vodoopskrbnih sustava koji nisu u komunalnim društvima, a koje su mještani sami gradili jer nisu mogli dočekati da cjevovodi dođu do njihovih naselja. "Novom reformom vodno-komunalnog sustava predviđeno je okrupnjavanje tvrtki koje skrbe o izgradnji i održavanju vodoopskrbnih i odvodnih sustava, odnosno umjesto sadašnjih 160 bit će ih 20, rekao je Jakovina. Time bi se osiguralo da se u te nove cjeline ukomponiraju i manji vodovodi, odnosno manja trgovačka društva koja će postati organizacijske jedinice u toj novoj tvrtki, a ona će biti jedan jedini isporučitelj i nositelj svih projekata na uslužnom području, dodao je Jakovina.