Obnovljena kripta crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru

Obnovljena kripta crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru Obnovljena kripta crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru

Foto: S. Filipović / Franjevački samostan

Prvi dio kripte, zamišljen kao molitveni prostor, stavlja se na raspolaganje mnogobrojnim hodočasnicima za molitvu i sakramentalna slavlja, a u drugom dijelu postavljeni su restaurirani sarkofazi grofova Eltz.

Franjevačka kripta nalazi se ispod najstarijeg dijela crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Sarkofazi i posljednji ostaci braće franjevaca i grofovske obitelji Eltz stoljećima su počivali u miru. No, nakon protjerivanja braće franjevaca iz samostana 1991. godine posmrtni ostaci franjevačke kripte doživljavaju opaku nemilost. Srpske paravojne snage grofovske sarkofage su u potpunosti isprevrtali tražeći blago, zlato i nakit ili pak oružje u zemljanom podu. Kriptu su u potpunosti devastirali.
Franjevačka kripta u duhu je vremena i obnovljena je u novome stilu, rekao je gvardijan Franjevačkog samostana, fra Ivica Jagodić.
Danas su obnovljene kripte većim dijelom muzeološkog karaktera, ali ne manje i religioznog i posvuda su vrlo posjećeni objekti te ostavljaju nerijetko najdublje osjećaje kod posjetitelja. Silazak u podzemni prostor, ljesovi, prigušeno svijetlo, „mistična atmosfera“, religiozni simboli, tišina  postižu odmah “memento mori” efekt i posjetitelji (bilo kao grupa ili pojedinci) mijenjaju odmah svoje ponašanje. Ljudi postaju tihi, zamišljeni i suočeni sa prolaznošću života, s jedne strane, dok s druge pokazuju jasnu težnju za duhovnim i mističnim…onostranim.
Kako kripta ipak nije samo muzejski prostor, nego prije svega sakralni prostor, središnje mjesto zauzima oltar, kao simbol Krista. Taj oltar nije posvetni oltar jer njegova namjena nije ipak u stalnoj ili redovitoj liturgijskoj uporabi, nego vise simbolična, ali jasno ukazuje na Krista, glavu Crkve, koji je pobijedio smrt, te svi koji preminu u Kristu s njime će i suuskrsnuti.
Jedan od najvažnijih efekata u obnovi kripte jest rasvjeta ili osvjetljenje prostora koje je u jednom prigušenom i “žućkastome” tonu, zapravo najbliže boji i svjetlosti svijeće. A to nadalje prate i ostali postavljeni elementi u kripti kao što su svijećnjaci i križ na oltaru, zatim brončana kontura grba Eltz na osuariju na podu i aplikacije na sarkofazima.
Takav jedan ambijent postiže traženo “mistično” ozračje.
Prvi i drugi dio kripte spaja uski prolaz ili hodnik s masivnim zidovima koji su ujedno i temelji crkve. U drugom dijelu kripte postavljeni su posljednji ostaci iz grofovske obitelji Eltz.
Na lijevom zidu kripte postavljena je spomen ploča s imenima svih pokojnih iz obitelji grofova Eltz u Vukovaru. Uz sva tri zida postavljeni su restaurirani sarkofazi grofova Eltz. Jedan je muški, drugi ženski i treći dječji sarkofag. Sarkofazi su izrađeni od cink lima sa bogatim iskucanim ukrasima te lijevanim ukrasnim dijelovima. Površina sarkofaga je zaštićena bojom, a ukrasni dijelovi su pozlaćeni imitacijom zlatne boje.
Glavni i izvedbeni projekt franjevačke kripte u crkvi i samostanu sv. Filipa i Jakova u Vukovaru izradio je Studio Kušan iz Zagreba u suradnji s Konzervatorskih odjelom u Vukovaru.

 

 

 

fra Ivica Jagodić

Vilma Vidović