Obrazovanje asistenata u nastavi za gluhe

Obrazovanje asistenata u nastavi za gluhe Obrazovanje asistenata u nastavi za gluhe

voditelj projekta Milan Ristić

U Osijeku i Zagrebu provodi se projekt pod nazivom "Poticanje zapošljavanja mladih jačanjem njihovih kompetencija za stjecanje boljeg položaja na tržištu rada".

Cilj je projekta obrazovati trideset mladih nezaposlenih osoba kako bi mogli postati asistenti u nastavi ili komunikacijski posrednici za gluhu i nagluhu djecu u redovnim školama. Voditelj projekta je Milan Ristić, a partneri Hrvatski savez gluhih i nagluhih osoba i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Provodi se u osječkom i zagrebačkom područnom uredu HZZ-a, a danas su se okupili osječki kandidati za edukaciju. Prema riječima Milana Ristića procjenjuje se kako na području Hrvatske više od 500 djece s problemima sa sluhom pohađa nastavu u redovnim školama, a mnoga djeca i njihovi roditelji ne žele biti izdvojeni iako imaju oštećen sluh. Projektom će biti obuhvaćeno 30 mladih nezaposlenih ljudi s visokom stručnom spremom na području društveno-humanističkih znanosti koji će nakon testiranja proći i posebnu izobrazbu te steći potrebna znanja i vještine za rad s gluhom i nagluhom djecom u nastavi. 

dsc_0078.jpgdsc_0073.jpg

S područja Osječko-baranjske županije prijavilo se 60 mladih nezaposlenih koji su danas završili početno testiranje, a deset će iz već u ožujku krenuti na izobrazbu. 

dsc_0079.jpgdsc_0061.jpg

Projekt je financirao Europski socijalni fond s gotovo 70 tisuća eura. 

Više pojedinost poslušajte u snimljenom razgovoru koji je objavljen u današnjoj emisiji Tema dana Radio Osijeka.