Očekuje se pad vodostaja Drave

Očekuje se pad vodostaja Drave

Drava u Osijeku potopila šetnicu, foto M.Mrkonjić, PIXSELL

Unatoč visokom vodostaju Drave, nema dojava o problemima u Donjem Miholjcu, a u subotu se očekuje pad vodostaja, izvijestio je osječki Vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda.

U Osijeku se ne očekuju bitni problemi, a mjerodavne službe učinit će sve kako bi se obranilo vikend-naselje Karašica u blizini Osijeka,istaknuto je. Zamjenik voditelja Centra obrane od poplava Davor Haničar rekao je na kako je nizvodno od Donjeg Miholjca Drava raste, u Donjem Miholjcu stagnira, a uzvodno od toga grada opada. Ustvrdio je kako voda više ne prijeti Svetom Đurđu i podravskoj magistrali, dodajući da je u tome naselju ugrađeno 105 metara boks barijera i 14 tisuća vreća s pijeskom u duljini od 800 metara.

drava-kod-donjeg-miholjca-vrece.jpgdrava-kod-donjeg-miholjca-rujan-2014.jpg

Najveća intervencija je zaštita vikend-naselja Karašice, u kojem je nasip povišen oko pola metra. Izvijestio je da je jučer proglašeno izvanredno stanje za sve nasipe od 45. kilometra Drave do njezina ušća u Dunav. Po trenutačnom stanju i prognozama, svi su oni od 80 do 200 centimetara iznad prognozirane razine Drave i vodenog vala. Haničar je rekao kako se danas očekuje kulminacija vodostaja u Donjem Miholjcu oko 530 centimetara, a ovaj bi vodeni val mogao biti identičan onome iz 1972. godine, te da se u Belišću očekuje vodostaj od 630 centimetara, a u Osijeku oko 470 centimetara. U Hrvatskim vodama ističu kako vodeni val dolazi znatno sporije i dulje traje zbog inundacijskog područja iznimno obraslog šumom, koja usporava njegovo napredovanje, što rezultira nešto višim vodostajima od onih koji su prognozirani početkom tjedna.