Od 1. listopada ukidaju se kvote za šećer

Od 1. listopada ukidaju se kvote za šećer Od 1. listopada ukidaju se kvote za šećer

foto: HRT/Mirta Milas

Hrvatskoj se otvaraju mogućnosti da proizvodi više nego dosada i da izvozi na vanjska tržišta i u zemlje CEFTE. S druge strane ova će godina biti zapamćena po najvećoj proizvodnji šećera u Europi –očekuje se 21 milijun tona proizvodnje u odnosu na 16 i pol milijuna potrošnje.

Hoće li se viškovi šećera i pad cijena od 20 do 25 posto  odraziti na zanimanje domaćih proizvođača za sjetvu repe? Prinosi su zbog suše ove godine podbacili, no digestija će biti rekordna. Bila je to i glavna tema Dana polja šećerne repe županjske Sladorane i Tvornice šećera Viro u Županji.

Europa će ponovno nakon 2006. godine imati više od 4 milijuna tona za izvoz. Bit će to teška i neizvjesna utakmica jer je velik pritisak iz Francuske, Nizozemske, Poljske i Njemačke, ocijenio je predsjednik Uprave tvornice šećera Viro i županjske Sladorane Željko Zadro: Nadam se da ćemo zahvaljujući našim kooperantima koji su u proteklih petnaestak godina sigurno pojačali svoju konkurentnost  i mi biti konkurentni. Koliko su oni konkurentni, toliko smo i mi. 

Nada se i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji ističe kako se na tržištu šećera U Hrvatskoj neće ponoviti scenarij s mljekarskim sektorom nakon ukidanja kvota: Mislim upravo suprotno. Iza naših proizvođača šećerne repe stoje Ministarstvo poljoprivrede i hrvatska Vlada. Imamo odličnu industriju, znači naše tri tvornice koje su sa svojim djelatnicima apsolutno pri europskom vrhu kad govorimo o kvaliteti proizvodnje. Mislim da je ovo za nas puno veća prilika, nego što je opasnost.

A bez obzira na najavljeno smanjenje cijena  proizvođač Krinoslav Marijanović iz Podgrađa šećernu će repu sijati i dogodine. Cijena od 270 kuna po toni dostatna je kaže da pokrije gubitke u prinosu: Nije repa podbacila ove godine, sve su kulture podbacile. Nema tu puno nekog filozofiranja. Manje prinose nadoknadit će veća digestija, a timec će i cijena biti veća. Idemo iduće godine dalje.    

A član Uprave dviju šećerana Ivo Rešić ističe: Moramo ići u bitku za što veće proizvodne rezultate kako bi bili konkurentni. S druge strane možda je pozitivno što nam se otvaraju ova bliska tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije i okolnih zemalja gdje sada možemo sada izvoziti šećer. Nadam se kako će nam to otvoriti neka nova vrata.

Prošle su godine Viro i županjska sladorana ugovorile proizvodnju na oko 14 300 hektara, a očekivani je prinos šećera 900 tona. 

Reportažni prikaz M.Milas