Od 17 sati granični prijelazi otvoreni za sav promet

Od 17 sati granični prijelazi otvoreni za sav promet

Foto: screenshot twitter, Dario Vračević

U 17 sati deblokiran je granični pri jelaz Bajakovo. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u Hrvatsku, kao i kamioni, objavila je Vlada RH putem Twitera .

12039767_545319308959177_3067389226054149619_n.jpgZa sav promet i dalje su zatvoreni ostali granični prijelazi sa Srbijom - Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić objavio je da su svi granični prijelazi sa Srbijom otvoreni bez ograničenja. To je učinjeno jer je popustio pritisak izbjeglica iz Srbije, a iz Srbije je, preko graničnog prijelaza Horgoš, u Mađarsku otišlo tristotinjak izbjeglica.

Premijer
 Zoran Milanović najavio je prijepodne da bi nakon deblokade bila moguća ponovna blokada Bajakova ako procijeni da je to u hrvatskom interesu. "Ja sada intenzivno razgovaram sa suradnicima da ove mjere koje koje smo morali uvesti, da ih danas ili tijekom sutrašnjeg dana maknemo. Uz upozorenje da ću se u svakom sljedećem trenutku kada ocijenim da je to u hrvatskom interesu poslužiti nečim sličnim ili istim jer drukčije ne mogu i neću, rekao je Milanović.
Europski povjerenik Hahn tražio povlačenje blokade
Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn u Beogradu je nakon što je zajedno sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem posjetio izbjeglice kod Šida, na konferenciji za novinare izjavio kakoga jako brine situacija na srbijansko-hrvatskoj granici i pozvao da hrvatska vlada povuče odluku o blokadi, 
dsc_0068.jpgocijenivši da je to interes zapadnog Balkana u cjelini. Istaknuo je kako je osobno vidio kolonu kamiona duž auto ceste prema granici s Hrvatskom i naglasio da se situacija može riješiti jedino uklanjanjem blokada na granici, te da tome "nema alternative". Ukazao je na odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Shengenski sporazum gdje je "jasno navedeno" pod kojim se okolnostima mogu uspostavljati privremene mjere u kontroli granice, ali one moraju biti "privremene, srazmjerne i ni na koji način diskriminatorne". Ocijenio je da "mjere hrvatske vlasti nisu proporcionalne i definitivno su diskriminatorne" te je pozvao hrvatsku vladu da promijeni svoju odluku.
Beogradu je poručio da se u izbjegličkoj krizi može osloniti na Europsku uniju, naglasivši da je Bruxelles u stalnom kontaktu s hrvatskim i srbijanskim vlastima kako bi se problem zatvaranja granica čim prije riješio.
Gospodarstvenici ne žele biti kolateralne žrtve izbjegličke krize
Iz Hrvatske gospodarske komore danas su poručili kako treba učiniti sve da gospodarstvenici ne budu žrtve izbjegličke krize i kako se hitno mora naći rješenje jer su štete enormne, a posljedice će snositi svi. 
"Trebamo učiniti sve da gospodarstvenici ne budu kolateralne žrtve izbjegličke krize. Rješenje se hitno mora pronaći jer Hrvatska na tržištu Srbije godišnje ima oko pola milijarde eura prometa i jer je to zajednički interes svih", poručio je potpredsjednik HGK Josip Zaher na sastanku s predsjednicima komorskih udruženja. Zaher je rekao kako su Hrvatska i Srbija prvi susjedi koji se ne moraju uvijek u svemu slagati, ali moraju "imati konstruktivnu komunikaciju jer uvijek će postojati zajednički interesi".
"Zbog obostrane blokade prometa na graničnom prijelazu Bajakovo i ostalim prijelazima prema Srbiji, trenutno nam je nerealizirano i izgubljeno oko 10 tisuća tona robe prema odredištima Srbije, Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Grčke i Kosova, vrijedne oko 3 milijuna eura. Dodamo li tome potencijalnu opasnost da će, zbog stajanja željeznica i kamiona s našim proizvodima koji su već krenuli kupci imati poteškoća s vlastitim proizvodnjama, neizravno će i naš ugled, kao pouzdanog hrvatskog dobavljača, biti narušen", upozorava Nenad Marinović iz Petrokemije.
Situaciju im dodatno otežava to što se sve događa u doba godine kada je aktualna sjetva, a time i potrošnja gnojiva. "Nadamo se brzom i učinkovitom rješenju, budući će dolaskom svakog novoga tjedna šteta biti veća nastavi li se trenutno stanje", upozorava Marinović.