Od ponedjeljka u Brodsko-posavskoj županiji svi učenici u klupama

Od ponedjeljka u Brodsko-posavskoj županiji svi učenici u klupama

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Prema do sada objavljenim podacima, u slavonskim su županijama evidentirana 223 nova slučaja zaraze. U Osječko-baranjskoj je 108 novozaraženih, Brodsko-posavskoj 54, Vukovarsko-srijemskoj 36, Požeško-slavonskoj 20, a Virovitičko-podravskoj 5. Šest osoba je preminulo.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 434 uzorka od kojih je 108 bilo pozitivno na koronavirus. Preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 69, 77 i 89 godina, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području grada Osijeka (51), zatim sedam na području Đakova, po pet Belog Manastira, Čepina i Našica, četiri Donjeg Miholjca, po tri su s područja Belišća, Strizivojne i Valpova, po dvije osobe su s područja Bilja, Bizovca i Čeminca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Draža, Drenja, Đurđenovca, Erduta, Ernestinova, Feričanaca, Punitovaca, Kneževih Vinograda, Koške, Podgorača, Petrijevaca, Popovca, Semeljaca, Vladislavaca i Vuke. Na bolničkom se liječenju nalaze 134 osobe oboljele od COVID-a 19, i to 101 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 30 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 33 pacijenta s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.119 osoba. Na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite OBŽ utvrđeno je da se broj učenika pozitivnih na SARS-CoV-2 u odnosu na prošli tjedan smanjio (sa 68 na 39), kao i broj učenika u samoizolaciji (sa 662 na 411). Smanjen je i broj nastavnika pozitivnih na koronavirus (bilo je 30, a sada ih je 14), pa se održavanje nastave nastavlja prema dosadašnjem modelu.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđena su 54 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Najviše ih je u Slavonskom Brodu (31), slijede Brodski Stupnik i Gornja Vrba (po 3), Sibinj, Sikirevci i Velika Kopanica (po 2) te Nova Gradiška i Bukovlje, Cernik, Garčin, Okučani, Oriovac, Podcrkavlje, Slavonski Šamac, Staro Petrovo Selo, Vrbje i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 11.655, oporavile su se 11.182 osobe, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 239 na 256.
U Općoj bolnici Nova Gradiška umrla je žena, 1938. godište. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-a 19 na području te županije iznosi 217. Hospitalizirana su 82 covid pacijenta (2 manje nego prethodni dan), 14 ih je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije nalazi se 681 osoba (8 osoba manje nego prethodni dan).
Zaključkom Stožera CZ Brodsko-posavske županije Učenici se od ponedjeljka, 17. svibnja vraćaju u školske klupe te će se nastava za sve razrede svih osnovnih i srednjih škola odvijati po Modelu A (nastava u učionici).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 306 osoba od kojih je 36 bilo pozitivno na koronavirus. Jedna osoba je preminula, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Dvanaestero novozaraženih je iz Vinkovaca, 9 iz Vukovara, 4 iz Županje, po 2 osobe iz Jarmine i Nuštra, te po jedna osoba iz Ivankova, Rokovaca, Čakovaca, Otoka, Slakovaca, Sotina i Tordinaca. U toj je županiji aktivno 277 slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Na bolničkom je liječenju 55 covid pacijenata. Među zaraženima je 13 radnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika, 5 nezdravstvena radnika). Na koronavirus pozitivno je 11 nastavnika i 16 učenika. U samoizolaciji na području županije je 586 osoba – iz sustava zdravstva je 6 radnika (3 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik, 2 nezdravstvena radnika), a iz sustava obrazovanja 7 nastavnika i 204 učenika.
Od početka epidemije evidentirano je 12015 zaraženih osoba, od kojih su se 11502 oporavile, a 236 je preminulo.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađena su 184 uzorka, od kojih je 20 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Na tom je području trenutno aktivno 209 slučaja zaraze – 194 osobe su u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 376 kontakata osoba pozitivnih na koronavirus.

U Virovitičko-podravskoj županiji u posljednja 24 sata analizirano je 56 uzoraka, od kojih je pet bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Preminula je pacijentica, 1932. godište, a uz infekciju COVIDOM-19, imala je i brojne komorbiditete, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Troje novozaraženih je iz Virovitice, jedna osoba je iz Slatine, dok kod jedne pozitivne osobe ne piše od kuda dolazi. Na bolničkom je liječenju 50 covid pacijenata – 48 u Općoj bolnici Virovitica, te dvoje u KBC-u Osijek. Od početka epidemije korona virusa s područja VPŽ virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.977 osoba. Od posljedica infekcije preminulo je 128 ljudi.