Oda radosti na Sajmu antikviteta

Oda radosti na Sajmu antikviteta

Foto: Miroslav Lačanin

Osječka Glazbena škola Franje Kuhača izvela je za vrijeme Sajma antikviteta u Tvrđi nesvakidašnji nastup - "spontanu" izvedbu Ode radosti - u svijetu popularni flash mob .

Izabrana je Schillerova Oda radosti koju je uglazbio Ludwig van Beethoven - a među šetače i posjetitelje sajma bilo je razmješteno stotinjak učenika - članova orkestra gudača i puhača, dva zbora i balerine suvremenog plesa. "Flash mob pripremali smo dva mjeseca. Riječ je o happeningu koji koristi glazbu kao sredstvo posredovanja informacije. Dakle, novi mediji za nove generacije",  istaknula je ravnateljica škole Sunčana Bašić. "Glazbena informacija je naš poziv na upis djece i mladih u glazbenu školu, promocija glazbena umjetnosti, važnost učenja vještine sviranja u dječjem uzrastu koja ostavlja znanstveno potvrđene i trajne koristi za ljudski mozak, zdravlje općenito i kreativnost u bilo kojem kasnijem odabiru profesije. Osjetili smo potrebu za takvim kreativnim istupom u javnost baš u vrijeme kada u Osijeku i Slavoniji prevladavaju pesimistične i depresivne "dijagnoze" sadašnjeg stanja u svim aspektima društvenog djelovanja, pa i onoga u kulturi. Vjerujem da će izvedba atraktivnošću i suvremenošću privući pažnju medija, posebno jer je prva takva u Osijeku, a koliko znam i u Hrvatskoj namijenjena promociji glazbenog školovanja," objasnila je Bašić.
Nakon petnaestominutnog nastupa nagrađeni su burnim pljeskom, a uskoro se na društvenim mrežama i video kanalima mogu očekivati snimke, jer mnogi su zabilježili ovaj prvi osječki flash mob.
20160604_100304.jpg

Flash mob - Oda radosti