Odigrana predstava "Adresa nepoznata" u sklopu "Tjedna Izraela"

Odigrana predstava "Adresa nepoznata" u sklopu "Tjedna Izraela"

foto Radio Osijek

U sklopu kulturne manifestacije "Tjedan Izraela" u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u nedjelju navečer odigrana je kazališna predstava "Adresa nepoznata" prema književnom predlošku Kathrine Kressmann Taylor.

"Tjedan Izraela" je kulturna manifestacija koju Židovska općina Zagreb organizira već 21 godinu zaredom s ciljem približavanja izraelske i židovske tradicije i kulture hrvatskoj publici, a u Osijeku je organiziran po prvi put. Uz predstavu "Adresa nepoznata", Nives Beissmann iz Židovske općine Osijek, najavila je program i za sljedeću nedjelju: "Ja sam zapravo dobila prijedlog iz Židovske općine Zagreb za nekoliko programa i odlučili smo se mi u Židovskoj općini Osijek za predstavu Stefana Sablića "Adresa nepoznata" i sljedeću nedjelju imamo show "Telepatija uživo" mentalista Roja Zaltsmana iz Izraela, to nam je nekako bilo najzanimljivije. Ovo je prva godina da se "Tjedan Izraela" odvija u Osijeku i nadamo se da nije posljednji. Jako nam se svidjelo sve skupa i organizacija. Vidjeli smo da su ljudi zainteresirani je svih 240 karata, koliko Kazalište nudi, planulo je u tri dana, tako da vidimo da je zanimanje veliko. Nadamo se stoga da ćemo nastaviti s manifestacijom i kroz sljedeće godine i da će to postati tradicionalno", rekla je Beissmann.

img_20191124_190638.jpg Što se same predstave "Adresa nepoznata" tiče, riječ je o gostovanju Jevrejskog centra za kulturu i umetnost iz Beograda: "Predstava je uprizorenje knjige "Adresa nepoznata" koja pripada redu velikih i nezamjenjivih djela o holokaustu, poput "Dnevnika Ane Frank" ili "Pijanista". Djelo je objavljeno 1938. i jedno je od prvih koje stvarne opasnosti nacizma otkriva američkoj javnosti", rekao je režiser Stefan Sablić koji je ujedno potpisuje prijevod, adaptaciju i izbor glazbe. U glavnim su ulogama Stefan Trifunović, koji igra Maxa Einsteina, i Marko Janketić koji tumači Martina Schulza. Kostimograf je Zora Mojsilović.