Održana javna vježba civilne zaštite - Sigurnost Đakovo 2021.

Održana javna vježba civilne zaštite - Sigurnost Đakovo 2021. Održana javna vježba civilne zaštite - Sigurnost Đakovo 2021.
Foto: Grad Đakovo Foto: Grad Đakovo
Foto: Grad Đakovo Foto: Grad Đakovo
Foto: Grad Đakovo Foto: Grad Đakovo
Foto: Grad Đakovo Foto: Grad Đakovo
Foto: Grad Đakovo Foto: Grad Đakovo
Foto: Grad Đakovo Foto: Grad Đakovo
Foto: Grad Đakovo Foto: Grad Đakovo
Foto: Grad Đakovo Foto: Grad Đakovo

Foto: Grad Đakovo

Na parkirališta u centru Đakova te na obližnjoj zgradi Doma Mate Korodve održana je vježba civilne zaštite sa stotinjak sudionika - Sigurnost Đakovo 2021., a vježbi je prethodio prikaz rada opreme Ravnateljstva Civilne zaštite, nabavljene sredstvima EU u vrijednosti oko 10 milijuna kuna.

Stotinjak sudionika simuliralo je eksploziju u objektu, pri čemu su u njegovoj unutrašnjosti bili ugroženi ljudi što tu borave i rade te je postojala opasnost da nakon eksplozije dođe do kontaminacije opasnim tvarima. 
U nastavku je simulirano spašavanje iz ruševina, požara i sprječavanje daljnje nesreće, no za dvije osobe iz zgrade ona je imala smrtni ishod.
Vježbi je prethodio prikaz rada opreme Ravnateljstva CZ, a nabavljene sredstvima EU u vrijednosti oko 10 milijuna kuna robota na gašenju požara sa sigurne udaljenosti, kao i njegov rad na uklanjanju opasnog tereta s eventualno opasnim tvarima i minsko-eksplozivnom sredstvom (MES) u sigurnu zonu. Također je predstavljen i zapovjedno-komunikacijski modul.
Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec rekao je da ovu opremu Ravnateljstvo civilne zaštite posjeduje u sklopu Državne intervencijske postrojbe Osijek, sa smještajem u regionalnom središtu u Bizovcu. "Ova je oprema na raspolaganju za svih pet slavonskih županija, kao i na razini države, kada se ide na međunarodne vježbe, te kada se pruža međunarodna pomoć od strane RH. Oprema je namijenjena za situacije kada je po ljudstvo opasno ulaziti u područje gdje se nalazi opasna tvar, MES ili gdje je požar, pa će doći do eksplozije. Služi za uklanjanje predmeta težine i do 10 tona, da bi ljudstvo moglo prići spašavati ugrožene", naglasio je Grgec.
U vježbi su, uz Stožer CZ Grada Đakova, sudjelovali i policija Policijska postaja Đakovo, OKC Policijske uprave osječko-baranjske, Područni ured CZ Osijek sa Županijskim centrom 112, Državnom interventnom postrojbom CZ Osijek, potom vatrogasci prvenstveno DVD Đakovo sa susjednim vatrogasnim društvima, Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, Stanica HGSS-a Osijek, Gradsko društvo Crvenog križa Đakovo, kao i ostale udruge od interesa za sustav CZ na području Đakovštine.