Održano predavanje o Oscaru Nemonu

Održano predavanje o Oscaru Nemonu Održano predavanje o Oscaru Nemonu

Oscar Nemon (1906.-1985.) jedan je od najvećih portretnih kipara dvadesetog stoljeća, o čemu svjedoče njegovi čuveni portreti državnika i značajnih ličnosti izloženi diljem svijeta. Njegova kći Aurelia odlučila je istražiti život svoga oca o čemu je napisala knjigu koja je predstavljena u Osijeku.

U Muzeju likovnih umjetnosti održano je predavanje o životu i djelu kipara Oscara Nemona i predstavljanje knjige „Finding Nemon: The Extraordinary Life of the Outsider Who Sculpted the Famous“ autora Aurelije Young i Juliana Halea, objavljena u izdanju britanske izdavačke kuće Peter Owen 2018. godine. Prije toga zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš primila je u sjedištu Grada Lady Young koja u Osijeku traga i za ranim radovima svoga oca.

Lady Aurelia Young u svojoj knjizi „U potrazi za Nemonom“ izvlači Oscara Nemona na svjetlo dana iz sjene njegovog izvanrednog i opsežnog umjetničkog opusa.

Oscar Nemon rođen je u Osijeku 13. ožujka 1906. u obitelji židovskih korijena (Neumann). Aurelia Young u knjizi detaljno prati život svog oca: od njegovog skromnog porijekla i odrastanja u židovskog obitelji u današnjoj Hrvatskoj sve do bijega pred nacistima u južnu Englesku te života i karijere koju je izgradio u Londonu i njegovoj okolici zajedno sa suprugom Patricijom iz Velike Britanije. Autorica na zanimljiv način objašnjava kako mu je Kraljica nadjenula nadimak „izgubljeni Oscar“ te kako je postao tema jedinog amaterskog kiparskog djela njegovog prijatelja Winstona Churchilla, koji je pred Nemonom često pozirao za velik broj portreta, uključujući i onaj monumentalan, brončani koji se nalazi u prostorijama Donjeg doma britanskog Parlamenta. Rezultat svega toga intimna je biografija jednog umjetnika, supruga i oca upotpunjena obiljem ilustracija.