Okrugli stol "Moja ICT karijera"

Okrugli stol "Moja ICT karijera" Okrugli stol "Moja ICT karijera"

U sklopu projekta "Moja ICT karijera" u Osijeku se danas održavaju okrugli stolovi na kojima se raspravlja o problemima s kojima se poslodavci u ICT sektoru susreću prilikom zapošljavanja djelatnika, vještinama i znanjima koje traži tržište rada te drugim temama iz toga područja.

Nositelj je projekta Pučko otvoreno učilište OBRIS čija ravnateljica Jadranka Krmpotić naglašava da se informatičko tržište danas jako brzo razvija i ima potrebu za određenim zanimanjima koja danas gotovo nitko ne obrazuje. Učilište će, prema svim prikupljenim informacija i na današnjim okruglim stolovima, izraditi program obrazovanja koji će se oslanjati na potrebe tržišta rada.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz program IPA IV - Razvoj ljudskih potencijala, grant shema „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih - faza II.". Cilj je projekta razvoj i provedba edukacijskih programa za web programere i voditelje ICT projekata te edukacija i osnaživanje zaposlenika i predavača odgojno obrazovne ustanove.
Partner u projektu "Moja ICT karijera" je informatička tvrtka Poslovanje 2 (Gauss Development) koja je i potaknula edukaciju za web programera i voditelja ICT projekata. Za polaznike ona je besplatna, financira se iz Europskog socijalnog fonda, a traje 150 sati. Sanja Radić iz Poslovanja 2 ističe da im je namjera bila pokušati riješiti probleme s kojima se susreću tvrtke iz ICT sektora. Nažalost, raskorak je u obrazovanju koje ne nudi dovoljno prilagođene programe onome što tržište rada traži pa su poslodavci primorani sami ulagati i obrazovati potrebni kadar.
Potvrđuju to i poslodavci koji su spremni i ulažu u svoje radnike, kaže jedna od predstavnica Martina Vrkić. Njihov primjer pokazuje da se može surađivati i s visokoobrazovnim institucijama kao što je Ekonomski fakultet u Osijeku gdje je otvorena E-marketing akademija, a poslodavci stipendiraju studente koje će potom zaposliti. S druge strane, upozorava Martina Vrkić, ljudi su pasivni i teško se odlučuju za rad na sebi. Ono što bi ih trebalo potaknuti jest da će za uloženi rad na obrazovanju dobiti odgovarajuću nagradu u dobro plaćenom poslu. No, u ICT sektoru nema stajanja već je potrebno stalno nadograđivati znanja i vještine i pratiti brzi razvoj suvremenih tehnologija i sustava.