OPG Matahlija šampion 24. ocjenjivanja Dana meda u Hrvatskoj

OPG Matahlija šampion 24. ocjenjivanja Dana meda u Hrvatskoj OPG Matahlija šampion 24. ocjenjivanja Dana meda u Hrvatskoj
Nagrađeni s 24. ocjenjivanja Dana meda Hrvatske u Osijeku , foto: A.Ilakovac/Glas Slavonije Nagrađeni s 24. ocjenjivanja Dana meda Hrvatske u Osijeku , foto: A.Ilakovac/Glas Slavonije
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
prof. Nikola Kezić, foto: HRT/M.Milas prof. Nikola Kezić, foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
predsjednik HPS-a Željko Vrbos,HRT/Mirta Milas predsjednik HPS-a Željko Vrbos,HRT/Mirta Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
pčelar Zvonimir Božić,foto: HRT/M.Milas pčelar Zvonimir Božić,foto: HRT/M.Milas

Šampioni Dušan i Božana Matahlija, u sredini predsjednik HPS-a Željko Vrbos, foto: HRT/M.Milas

Ukupni pobjednik 24. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj održanog u Osijeku su Dušan i Božana Matahlija s Lopara na otoku Rabu. Oni su ujedno i šampioni kaduljinog meda i ovo im je četvrta šampionska titula s ocjenjivanja u Osijeku.

Proizvodnja meda podbacila je na prostoru cijele Hrvatske pa je zbog toga i broj pristiglih uzoraka na ocjenjivanje bio manji nego godinu ranije, rekao je voditelj Odsjeka za poljoprivredu u županijskoj komori Osijek Ernest Nad i dodao: "Klimatski su poremećaji evidentni već nekoliko godina što se manifestira ili kroz duža sušna razdoblja, ili kroz kišovita ljeta odnosno toplu jesen. Sve je to uzrokovalo negativan proizvodni rezultat, odnosno manje meda te smanjenje broja pčelara do čak 40 posto.

Dušan i Božana Matahlija seleći su pčelari sa stogodišnjom tradicijom kojima je kvaliteta iznimno važna. Osnovno im je to zanimanje i gospodare s 200 košnica. Svo su pčele dobro pripremili za zimu. Njihova je godišnja proizvodnja na razini od jedne do dvije tone, ovisno o klimatskim prilikama. Imaju najviše kaduljinog, cvjetnog i meda od drače. Svoje proizvode prodaju na kućnom pragu i na sajmovima diljem zemlje. Nemaju problema s plasmanom, jer kažu kako im se kupci koji jednom kušaju njihov med, uvijek vraćaju.

Šampion bagremovog meda je Dražen Bogdan iz Macineca u Međumurju, a šampion kestenovog meda Ivica Kompas iz Kravarskog.

Najbolji na 18. ocjenjivanju pakovina meda, pića, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira je tvrtka MIKICA OS d.o.o. za medovaču ESSEKIA i tvrtka LETIFICIO d.o.o. za medenu kremu (s dodatkom oraha, aronije, crnog kima ili kurkume).

Šampion 15. ocjenjivanja kvalitete pića od meda i na bazi meda je medni liker od dunje koji je proizveo pčelar Zvonimir Božić iz Donjeg Miholjca.