Optužnica protiv Sabe

Optužnica protiv Sabe

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda danas je potvrdilo optužnicu protiv vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe kojega Uskok tereti za kazneno djelo podmićivanja zastupnika.

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac izjavio je Hini da je prije potvrđivanja optužnice optužno vijeće kao nezakonite izdvojilo neke dokaze među kojima je i snimak razgovora između Željka Sabe i Marije Budimir te "dokaze koji su proizašli iz tog snimka".
Protiv rješenja o izdvajanju nezakonitih dokaza stranke mogu podnijeti žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud, dok protiv rješenja o potvrđivanju optužnice pravo žalbhe ne postoji, kazao je Rožac.
Za kazneno djelo podmićivanja zastupnika zakon previđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do čak pet godina.
Željka Sabu sumnjiči se da je s 50.000 kuna pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu u vukovarskom Gradskom vijeću Mariju Budimir kako bi prešla u redove SDP-a i osigurala mu većinu u Gradskom vijeću. Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u. Sabo je odbacio sve optužbe, tvrdeći kako je snimku montirao HDZ kako bi na silu promijenio vlast u Vukovaru.

SDP-ov zastupnik i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo danas nije htio komentirati optužnicu koju je protiv njega potvrdio osječki Županijski sud, zbog sumnje u podmićivanje dvoje vukovarskih gradskih vijećnika. Sabo je bez riječi prošao pored novinara koji su ga čekali na ulazu u sabornicu, gdje se priključio kolegama na glasovanju. Ignorirao je upite "kako komentirate potvrđivanje optužnice", prolazeći pored novinara kao da ih ne čuje.