Oranice u Vukovarsko-srijemskoj županiji - bez mina

Oranice u Vukovarsko-srijemskoj županiji - bez mina Oranice u Vukovarsko-srijemskoj županiji - bez mina

U Vinkovcima je danas svečano obilježen završetak razminiranja područja kod naselja Ostrovo u općini Markušica. Time je završeno razminiranje poljoprivrednih površina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja bi do iduće godine trebala biti potpuno očišćena od mina. Sumnjivo je još 14 hektara šumskih predjela.

Sredstva za razminiranje prikupljena su na dobrotvornoj gala večeri "Večer za sigurne korake" koju je prošle godine organizirala Američka gospodarska komora u Hrvatskoj, a udvostručena donacijom američke Vlade,  te je tako za razminiranje minski-sumnjivih površina oko Ostrova prikupljeno ukupno 380.000 kuna - navela je izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić.

Također je kazala kako je Američka gospodarska komora od 2001. godine, kroz organizaciju dobrotvornih gala večera, za razminiranje minsko-sumnjivih površina u Hrvatskoj, prikupila 7,1 milijun kuna koji su korišteni za razminiranje u sedam hrvatskih županija. Sredstva koja budu prikupljena na ovogodišnjoj gala večeri, koja će se održati 13. studenoga, ići će za razminiranje Karlovačke županije, najavila je  Andrea Doko Jelušić.

Po riječima zamjenika ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Miljenka Vahtarića, razminiranjem minski sumnjivih površina oko Ostrova, u Vukovarsko-srijemskoj županiji  više nema minski sumnjivih poljoprivrednih površina, a za razminirati je u toj županiji još preostalo oko 14 hektara minsko sumnjivih šumskih površina. "Došli smo u situaciju da možemo reći kako iduće godine više u ovoj županiji nećemo morati gledati u ploče s mrtvačkim glavama koje označavaju minsku opasnost", rekao je Vahtarić . U Hrvatskoj je, prema podacima HCR-a još minski sumnjivo 553,5 četvornih kilometara i to na području 10 županija i 81 grada i općine. Procjenjuje se kako se na navedenom području nalazi još 64.000 mina i ostalih minsko-eksplozivnih sredstva čije je postojanje označeno s više od 12.000 oznaka minske opasnosti.

Ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH Dijana Pleština zahvalila je svim donatorima koji su sudjelovali u financiranu poslova razminiranja u Hrvatskoj, a posebice Vladi SAD koja je, kako je kazala, Hrvatskoj bila "vjeran partner u razminiranju i projektima rehabilitacije žrtava mina". Pleština je navela kako će se Hrvatska, u prikupljanju sredstava za razminiranje, okrenuti strukturnim fondovima EU.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenneth Merten koji je naveo kako je američko Ministarstvo vanjskih poslova od 1999. godine do sada našoj zemlji darovalo više od 30 milijuna dolara za programe humanitarnog razminiranja. Tim sredstvima u Hrvatskoj je razminirano ukupno 16 četvornih kilometara minsko-sumnjivih površina sa kojih je uklonjeno više od 3500 mina i ostalih ubojitih sredstava, naveo je.

"Razminiranje je bitno pitanje kada je riječ o sigurnosti, ali je također bitno i za gospodarski razvoj Hrvatske. Uz to što minska područja predstavljaju sigurnosnu prijetnju za ljude, ona su unazadila razvoj poljoprivrede te spriječila razvoj područja. Samo potpunim razminiranjem Hrvatska može doseći puni gospodarski potencijal", poručio je veleposlanik Kenneth Merten.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Zdravko Kelić najavio je kako će Vukovarsko-srijemska županija iduće godine biti potpuno očišćena od mina te će od jedne od najzagađenijih županija minama, postati županija koja će se među prvima mina riješiti.