Osam godina za ratne zločine u Sisku

Osam godina za ratne zločine u Sisku

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon dvije i pol godine suđenja Vladimir Milanković danas je na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na sisačkom području tijekom 1991. i 1992., a Drago Bošnjak oslobođen je optužaba i odmah je pušten na slobodu. Županijsko je državno odvjetništvo najavilo žalbu na obje presude.

Milankovića se teretilo da je od srpnja 1991. do lipnja 1992. kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine i kao zamjenik načelnika Policijske uprave nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja, kao što su nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, spriječe i suzbiju, a počinitelji kazne. Optužen je da je, koristeći se ovlastima, sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to, a pritom je i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civile te naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti. Na teret mu se stavlja ubojstvo 23 civila i jednog ratnog zarobljenika.

Drugoptuženog Bošnjaka teretilo se da je u kolovozu 1991., kao pripadnik specijalne sisačke policijske jedinice "Vukovi", s više nepoznatih suboraca, radi zastrašivanja i odmazde nad građanima Siska srpske nacionalnosti, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, organizirao i predvodio skupinu koja je neovlašteno uhićivala i zlostavljala civile srpske nacionalnosti te ubila osam od ukupno 24 žrtve.
Za ta kaznena djela bio je osumnjičen i bivši načelnik sisačke Policijske uprave Đuro Brodarac, koji je preminuo u pritvoru, u srpnju 2011. godine, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Ispitano oko 150 svjedoka
Nakon suđenja koje je počelo u svibnju prošle godine i tijekom kojeg je saslušano oko 150 svjedoka Sudsko vijeće je zaključio da je Milanković, nakon Brodaraca, bio druga najutjecajnija osoba u sisačkoj Policijskoj upravi te da, ne samo da nije sprječavao nezakonite radnje, već ih je i zapovijedao. Vijeće je zaključilo da ne postoji ni jedan vjerodostojni dokaz za tvrdnje tužiteljstva da bi Bošnjak bio u mogućnosti organizirati i predvoditi pripadnike spomenute policijske postrojbe koja je zlostavljala civile pa je stoga oslobođen optužbe. Milankoviću je vrijeme provedeno u pritvoru, od 20. lipnja 2011. godine, uračunato u kaznu.
Po završetku izricanja presude dio okupljenih u sudnici, među kojima su bili umirovljeni general Mladen Mikolčević i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić otpjevali su hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino".
Mikolčević je izjavio novinarima kako su to napravili jer se "ovdje sudi hrvatskom heroju". Izrazivši sućut žrtvama Mikolčević je kazao kako poštuje prvostupanjsku sudsku odluku, ali drži da iznesena argumentacija ne može teretiti Milankovića te vjeruje da će ta presuda biti osporena u drugostupanjskom postupku.
Zamjenik osječkog županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević kazao je novinarima da će po primitku pisanog otpravka uložiti žalbu na oslobađajući dio presude, a smatra da je i kazna izrečena Milankoviću preblaga, pa će i na to uložiti žalbu.

Civilne udruge: „Osječki sud dobro je vodio postupak“

Građanski odbor za ljudska prava, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću te osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava ocijenili su kako današnja nepravomoćna presuda za ratne zločine u Sisku pokazuje pomak u procesuiranju takvih slučajeva i stvara okvir za daljnje istraživanje pojedinačnih počinitelja zločina.
Promatračica suđenja za ratne zločine osječkoga Centra za mir Veselinka Kastratović rekla je na konferenciji za novinare kako je osječko Županijsko državno odvjetništvo, nakon premještanja tog slučaja iz Siska, napravilo velik posao jer je prikupljeno više od 300 materijalnih dokaza i mnogo svjedoka, a drži i da je Vijeće za ratne zločine osječkoga Županijskog suda dobro vodilo postupak. Ocijenila je kako su tim postupkom do punog izražaja došli razmjer i bestijalnost zločina u Sisku te da je nepravomoćnom presudom stvoren okvir za istraživanje pojedinačne odgovornosti budući da se Milankoviću sudilo za zapovjednu odgovornost.
Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić upozorio je da se u Sisku dogodilo više od 100 ubojstava, da za to ne može biti odgovoran samo jedan čovjek te da Državno odvjetništvo i dalje treba istraživati kako bi se sudilo ljudima za koje ima indicija da su sudjelovali u tim zločinima.
Osudio je što je dio publike na završetku suđenja počeo pjevati hrvatsku himnu, čime se, kaže Pusić, htjelo pokazati da su zločini izraz nekakve vrste domoljublja, što je nakaradno i neistinito". „To je sramoćenje hrvatske himne koja se zloupotrebljava, ali to je naša stvarnost. Zabrinjavajuće je ako se želi prikazati da su zločini počinjeni u ime Hrvatske, to je za Hrvatsku opasno i degradirajuće", ocijenio je Pusić.

Vjera Solar, majka ubijene Ljubice Solar, izjavila je za Hinu kako presudu Milankoviću smatra preblagom s obzirom na ukupan broj ubijenih žrtava, a o oslobađajućoj presudi Bošnjaku rekla je samo kako je za njega prvi put čula kad je došla davati iskaz na osječki sud. Za smrt svoje kćeri Ljubice odgovornima smatra okrivljenoga Milankovića te pokojnoga bivšeg načelnika sisačke Policijske uprave Đuru Brodarca, koji su, kako drži, u to vrijeme odlučivali o ljudskim životima.