Osam novooboljelih, sedam ih je vezano za let iz Frankfurta

Osam novooboljelih, sedam ih je vezano za let iz Frankfurta

Broj novooboljenih u Hrvatskoj u posljednja 24 sata je osam - u Požeško-slavonskoj županiji zabilježena tri nova bolesnika, isti broj u Zagrebu te dva u u Brodsko-posavskoj županiji, rekla je Maja Grba Bujević na konferenciji Nacionalnog stožera za civlnu zaštitu. Ukupan broj oboljelih je 2221.

Do sada je testirano 50.340 osoba, od čega 1.603 u zadnja 24 sata. Hospitaliziranih osoba je 146, a na respiratoru je 7 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 1850, što je 16 više u posljednja 24 sata. Iz bolnice je otpušteno 711 pacijenata, a 1139 ih je ozdravilo kod kuće. U protekla 24 sata nema novopreminulih i ukupan broj preminulih je ostao na 24, dodala je Grba Bujević.
Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je epidemiološka situacija u RH jako dobra, broj oboljelih se zadržava na jednoznamenkastoj brojci, a broj umrlih je jedan od najnižih u Europi. Dodao je da vrlo pažljivo prate situaciju otkako su dopuštene gospodarske aktivnoti i aktivnosti građana. Pojasnio je kako je od ovih 8 novooboljelih njih 7 koji su stigli iz Švedske, svi izvori zaraze su poznati i situacija je pod kontrolom.
Na pitanje što je s domom za starije u Kopriovnici, Capak je rekao da je karantena naziv epidemiološke mjere gdje se zdravi ljudi stave u zatvoreni prostor i ne dopušta im se kontakt s nikim, dok se ne vidi hoće li se bolest razviti, a u ovom slučaju karantena ne pomaže. "Možemo dom staviti u karantenu, da nema ulaza ni izlaza, ali to u ovom slučaju ne pomaže. Važno je da su svi slučajevi koji su se dogodili bili odmah pokriveni od strane epidemiologa", dodao je. Smatra da je u ovom trenutku da je situacija pod kontrolom, a karantena u ovakvim situacijama nema smisla.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić govorila je lijekovima, rekla je da ih je nekoliko isprobavano. "Ovaj zadnji se pokazao u ograničenim studijama kao dobar, kod jednog dijela bolesnika je učinkovit, ali ga je potrebno  primjeniti kod bolesnika koji imaju teže stanje, primjerice   prije stavljanja na respirator jer bi možda to i spriječilo stavljanje na respirator. On je strogo indiciran lijek, nije za široku uporabu, može imati nuspojave i nije lijek koji može dobiti svatko tko ima blagi ili bilo kakav oblick COVID-a, rekla je Markotić. Ponovila je da je cijela znanstvena zajednica udružena u otkrivanju lijeka i sigurna je da ćemo ga imati prije nego da ga razvija samo jedna zemlja.