Osijek: 100 milijuna eura za razvoj i modernizaciju javnog prijevoza

Osijek: 100 milijuna eura za razvoj i modernizaciju javnog prijevoza Osijek: 100 milijuna eura za razvoj i modernizaciju javnog prijevoza

Projekt modernizacije i razvoja javnoga gradskog prijevoza, vrijedan 100 milijuna eura, osječki će GPP realizirati u suradnji s Ministarstvom prometa te savjetnicima iz Europske komisije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

85 posto sredstava osigurat će se iz fondova EU i to su najveća sredstva koja su za tu namjenu ikad stigla u jedan hrvatski grad. Od tog iznosa polovina se odnosi na modernizaciju postojećeg prijevoza, a 50 milijuna eura stoji razvoj koji u srednjoročnom planu podrazumijeva gradnju remize i proširenje tramvajske mreže. "Modernizacija je podijeljena u dvije faze", kaže direktor GPP Mario Šapina te pojašnjava da će se nakon pripreme infrastrukture ići u nabavku novih vozila, niskopodnih autobusa i tramvaja, što stoji dodatnih 35 milijuna eura. Uz to, kako je izvijestio Pomoćnik pročelnika upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo, Srećko Kukić,  GPP je dobio 1,5 milijun kuna namijenjenih studiji razvoja i analizi za potvrdu modernizacije. Ukupno sufinanciranje iz EU iznosi 85 posto, a GPP je u pregovorima s Ministarstvom regionalnog razvoja da osigura bar polovinu preostalog iznosa. Ostatak bi, bude li tako, trebao osigurati Grad. Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić pojasnio je kako će se modernizirati i povezati autobusna i tramvajska mreža, a svima koji se pitaju za koga se rade tako veliki projekti kada sve više građana napušta svoj grad, poručio je da se puno ulaže u Osijek i nastojanje da po kvaliteti života ne zaostaje za drugim europskim gradovima. 

Deset milijuna putnika vozilo se lani po Osijeku u autobusima i tramvajima. Da bi vožnja bila što ugodnija, putnici u vozilima slušaju radio, imaju Wi-Fi, a ovih je dana uveden i videonadzor. Plan je u idućoj godini da osječkim cestama voze niskopodni autobusi, a za dvije godine i niskopodni tramvaji i to proširenom tramvajskom mrežom.

Spomenuti projekt modernizacije uz korištenje sredstava EU trebao bi biti dovršen najkasnije do 2023. godine.