Osijek dobiva laboratorij za kibernetičku sigurnost industrijskih sustava

Osijek dobiva laboratorij za kibernetičku sigurnost industrijskih sustava Osijek dobiva laboratorij za kibernetičku sigurnost industrijskih sustava
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Sporazum o suradnji, kojim se predviđa pokretanje i opremanje zajedničkog laboratorija iz područja kibernetičke sigurnosti industrijskih sustava, potpisali su danas čelni ljudi osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Siemensa Hrvatska, Atosa i ATO Inženjeringa.

Osijek se sporazumom nastoji pozicionirati kao centar kompetencija za kibernetičke prijetnje koje se smatraju najvećim tehnološkim izazovom današnjice. "Dio opreme laboratorija bit će postavljen na fakultetu, a dio u tvrtkama. Zajednički ćemo istraživati različita rješenja u području kibernetičke sigurnosti. Projekt ćemo zasad zajednički financirati vlastitim sredstvima, a u budućnosti ga planiramo prijaviti i za neke programe Europske unije. Početna je vrijednost projekta pedesetak tisuća eura, a laboratorij bi s radom mogao početi za dva do tri mjeseca", rekao je dekan FERIT-a Drago Žagar.

Istaknuo je kako se time produbljuje suradnja koja s tvrtkom Siemens traje već više od dvadeset godina, a u Atosu, koji je nasljednik Siemensa u Osijeku, neko je vrijeme bilo zaposleno čak 200 inženjera s diplomom FERIT-a. Na pitanje novinara o tome koliko se studenti obrazuju o računalnoj odnosno kibernetičkoj sigurnosti, Žagar je odgovorio kako sada nekoliko kolegija pokriva to područje, a postoji i prostor da se obrazuju specijalizirani stručnjaci.

"Siemens, kao predvodnik na području digitalizacije, pridaje veliko značenje području kibernetičke sigurnosti i vjerujemo da je suradnja između javnog i privatnog sektora te akademske sfere najbitniji element koji će omogućiti pronalazak pravih rješenja. Surađujemo i s drugim sveučilištima, ali s osječkim imamo dugogodišnju suradnju, a tu su i naši partneri – Atos i ATO Inženjering, što je predstavlja lijep spoj aktivnih igrača na tome području", rekla je predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar.

Sporazum je uime Atosa potpisao direktor Boris Bajtl, a uime ATO Inženjeringa direktor Dejan Đurišić. Osim osnutka laboratorija, njime se definira dugoročna suradnja četiriju potpisnika na istraživačkim, razvojnim, obrazovnim i komercijalnim projektima od zajedničkog interesa u području kibernetičke sigurnosti industrijskih sustava.